Бизнес климатът продължава да се подобрява през април

892
Бизнес климатът продължава да се подобрява през април

През април 2018 година общият показател на бизнес климата нараства с 2.8 пункта, в сравнение с предходния месец, показват данните на Националния статистически институт.

Ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.
 
Промишленост 
 
Индексът на бизнес климата в промишлеността се повишава с 0.7 пункта, което се дължи на оптимистичните очаквания на предприемачите за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно износа и производствената активност през следващите три месеца са по-благоприятни.
 
През периода януари - април 2018 г. излишъкът от мощности се увеличава, а средното натоварване в промишлеността се оценява на 73.7%, което е с 3.1 пункта под януарското равнище.Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните проблеми за развитието на бизнеса, като последната анкета отчита засилване на негативното им влияние.
 
По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца 
 
Строителство
 
През април съставният показател за бизнес климата в строителството се покачва с 5.1 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи. По тяхно мнение настоящата строителна активност е повишена, като прогнозите им и за следващите три месеца остават благоприятни.
 
Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо януари и се оценява на седем месеца. Същевременно очакванията за нови проекти през следващите шест месеца се подобряват.
 
Основните фактори, затрудняващи дейността в сектора, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила. Мениджърите предвиждат продажните цени в строителния бранш да останат без промяна през следващите три месеца.
 
Търговия на дребно
 
Индикаторът на бизнес климата в търговията на дребно се увеличава с 0.5 пункта, а основната причина, както и в останалите ссектори, са положителните очаквания на търговците за следващите шест месеца. По-благоприятни са и прогнозите им по отношение на поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца.
 
Най-сериозните затруднения за бизнеса остават недостатъчното търсене, конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното влияние на първите два фактора. 
 
По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца 
 
Услуги
 
През април индексът на бизнес климата в сектора на услугите нараства със 7.1 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за състоянието на компаниите им. Подобряват се и мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги, а по отношение на цените не се очаква промяна през следващите три месеца.
 
Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са основните пречки за дейността в сектора. 
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...