Бизнес климатът с поредно понижение през октомври

701
Бизнес климатът с поредно понижение през октомври

През октомври 2009 г. бизнес анкетите на НСИ продължават да отчитат понижение на равнището на общия показател на бизнес климата, който намалява с 1.3 пункта в сравнение със септември.

С изключение на промишлеността, в останалите отрасли показателят регистрира намаление, като най-големият спад е в отрасъл „Строителство".

Бизнес климатът в промишлеността през октомври се покачва с 2.1 пункта в сравнение с предходния месец. Това повишение е в резултат главно на по-високите очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на промишлените предприятия през следващите шест месеца.

Средното натоварване на мощностите в промишлеността за последните три месеца се покачва с 0.9 и достига 64.8%.

Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, посочван от около 57% от предприятията за последните три месеца.

В строителството бизнес климатът се влошава с 8.6 пункта спрямо предходния месец, като понижението се дължи на по-песимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес ситуацията в предприятията.

Настоящата строителна активност се оценява като намалена, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока. Осигуреността на производството с поръчки продължава да намалява, а очакванията за следващите шест месеца са спадът да продължи.

Понижението в сектора за търговията на дребно през октомври е 0.5 пункта, като това се дължи на слабо влошаване в оценките на настоящата бизнес ситуация. Обемът на продажбите през последните три месеца намалява, но с по-бавни темпове.

Повишава се обаче делът на мениджърите, които посочват конкуренцията в бранша като проблем за дейността им. По отношение на продажните цени в търговията на дребно анкетата не отчита очаквания за увеличаване на цените

В сектора на услугите спадът е с 1.4 пункта, като продължава започналото от август низходящо развитие на бизнес конюнктурата в отрасъла след слабото възстановяване през периода март - юли 2009 г.

По мнението на мениджърите настоящата бизнес ситуация се е запазила почти същата както през миналия месец, но относно бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца техните прогнози са по-неблагоприятни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg