Бизнес климатът с трето поредно повишение

527
Бизнес климатът с трето поредно повишение

Стопанската конюнктура в страната през март 2008 г. остава благоприятна. Общият показател на бизнес климата за трети пореден месец отбелязва повишение, като достигнатата стойност е с 0.5 пункта над февруарското равнище, информират от НСИ.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през март се покачва с 1.5 пункта, в сравнение с предходния месец и е с 3.1 пункта под дългосрочния максимум за последните 10 г. Очакванията за бизнес ситуацията и производствената активност са по-високи.

Същевременно обаче оценките за настоящата производствена активност са по-умерени, в сравнение с изразените през февруари. За последния месец запасите от готова продукция се увеличават, а осигуреността на производството с поръчки леко пада в резултат на по-ниското вътрешно търсене.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основни проблеми за предприятията в отрасъла, като през март се засилва и негативното влияние на фактора “слабости в икономическото законодателство”. Висок дял задържа и факторът ”недостиг на работна сила”, посочен от 19.3% от предприятията.

Относно продажните цени балансът на очакванията на предприятията вече втора година е над регистрираната си дългосрочна средна стойност.

През март 2008 г. съставният показател “бизнес климат в строителството” запазва нивото си от предходния месец. Настоящата стопанска конюнктура в предприятията се оценява от строителните предприемачи като по-благоприятна, а в очакванията им за следващите шест месеца се наблюдава леко изместване на мненията от най-оптимистичните към по-умерените оценки. Строителната активност е повишена, в сравнение с февруарското си равнище, като прогнозите за следващите три месеца са в същата посока. По-оптимистични са и очакванията за заетите в отрасъла.

За строителните предприятия основно остават затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, като единствено недостигът на работна сила е растящ проблем от 2006 г. насам.

Мениджърите в строителството запазват очакванията си за увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” през март 2008 г. запазва нивото си от предходния месец. Положителни са оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на търговските предприятия, като очакванията им за следващите шест месеца са то да се задържи на същото равнище (61.9% от предприятията) или да се подобри (36.4%). Същевременно търговците на дребно предвиждат през следващите три месеца запазване както на обема на продажбите, така и на обема на поръчките към доставчиците.

Недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша продължават да са основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла. Същевременно през март се наблюдава увеличение на относителния дял на предприятията, при които проблемът, свързан с несигурната икономическа среда, се засилва.

Над една трета от мениджърите в търговията на дребно продължават да очакват увеличение на продажните цени в отрасъла, като тази тенденция се забелязва от август 2007 година.

През март 2008 г. съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” запазва относително високото си равнище (48.2%), въпреки че намалява леко (с 0.4 пункта), в сравнение с февруари. Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и прогнозите им за развитието на техния бизнес през следващите шест месеца остават благоприятни.

Анкетата регистрира по-високи оценки за търсенето на услуги през последните три месеца и повишен оптимизъм за следващите три месеца, както и очаквания за известно увеличение на персонала.

Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията (според 60.4% от мениджърите). По отношение на продажните цени в сектора на услугите няма очаквания за тяхното увеличение през следващите три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...