Бизнес климатът се понижава с 2.2 пункта през юни

438
Бизнес климатът се понижава с 2.2 пункта през юни

През юни 2008 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 2.2 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на менижърите от всички отрасли, наблюдавани с бизнес анкетите на НСИ - промишленост, строителство, търговия и услуги.

Въпреки намалението стопанската конюнктура в страната остава благоприятна - показателят се задържа трайно над дългосрочното си средно равнище и е само с 5.8 пункта под регистрирания дългосрочен максимум, достигнат през февруари - март миналата година.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” се понижава с 0.7 пункта в сравнение с май, но запазва вече втора година постигнатото високо равнище. Оценките на стопанските ръководители за настоящото и очакваното бизнес състояние на промишлените предприятия остават благоприятни. Анкетата не регистрира значителни промени и в мненията по отношение на настоящата и очакваната производствена активност, независимо от лекия спад в нивото на поръчките през юни.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната, слабостите в икономическото законодателство и недостигът на работна сила са факторите, затрудняващи дейността на предприятията през юни (всеки посочен от около една четвърт от тях).
Увеличение на продажните цени в бранша очакват през следващите три месеца 25.2% от предприятията (през май – 14.3%).

През юни 2008 г. стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, независимо че съставният показател “бизнес климат в строителството” се понижава с 2.2 пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на по-ниските оценки на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на строителните предприятия, като се отчита слабо намаление на строителната активност в сравнение с май. Същевременно се наблюдава изместване към по-умерените мнения при очакванията за строителна активност през следващите три месеца - от ”увеличение на дейността” към запазване на същото равнище.

Сред причините, затрудняващи дейността на предприятията, с най-голяма тежест продължават да са конкуренцията в бранша, цените на материалите, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила. Както и през май, голям дял от строителните предприемачи (над 40%) очакват увеличение на продажните цени в отрасъла.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” през юни пада с 5.8 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи предимно на по-умерените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията - изместване на мненията от очаквано ”по-добро” към ”запазване на същото” бизнес състояние. Подобно изместване към по-умерените отговори на анкетата се наблюдава и по отношение на очакванията за поръчките към доставчици през следващите три месеца. Юнското наблюдение отчита повишен обем на продажбите през последните три месеца, а очакванията за следващите три месеца са той да остане непроменен (55.7% от предприятията) или да се увеличи (39.7%).

През юни мениджърите посочват конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда като основни фактори, затрудняващи дейността на предприятията. Оценките и очакванията на търговците на дребно по отношение на цените са в посока на увеличение.

Съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” през юни 2008 г. запазва относително високото си равнище (50.9%), въпреки че намалява с 1.3 пункта в сравнение с май. Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията остават благоприятни, като очакванията им за следващите шест месеца са то да се запази (34.1% от предприятията) или да се подобри (62.8%). Оценките за настоящото търсене на услуги в сектора са положителни, а и предвижданията за следващите три месеца са в посока на подобрение.

Конкуренцията в бранша продължава да е с най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи предприятията от сектора на услугите (60.6% от тях). Относно продажните цени 63.9% от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите месеци.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...