Бизнес климатът се влошава от началото на лятото

883
Бизнес климатът се влошава от началото на лятото

През юни 2012 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.2 пункта спрямо майското си равнище поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността и в търговията на дребно, съобщава Националният статистически институт.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 2.0 пункта, което се дължи на изместването на очакванията на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото” състояние.

Анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което обаче не е съпроводено с увеличени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 53.9 и 42.6% от промишлените предприятия.

По отношение на продажните цени мениджърите очакват известно повишение през следващите три месеца.

Строителство. През юни съставният показател „бизнес климат в строителството” запазва равнището си от предходния месец. Бизнес анкетата отчита леко подобрение на настоящата строителна активност, което е съпроводено и с по-благоприятни оценки на предприемачите по отношение на осигуреността на производството с поръчки.

Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като през юни се наблюдава намаление на негативното им влияние.

Преобладаващите очаквания на мениджърите относно продажните цени в бранша са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава със 7.7 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в отрасъла, и макар през юни негативното й влияние в сравнение с предходния месец да намалява, равнището й остава значително над обичайното за последните десет години.

Същевременно обаче отрицателното влияние на фактора „конкуренция в бранша” се увеличава (с 8.7 пункта), измествайки недостатъчното търсене на трето място по степен на въздействие.

По отношение на продажните цени търговците не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Услуги. През юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 5.7 пункта в сравнение с май поради по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца, което обаче не ги въздържа от прогнози за съкращаване на персонал.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да бъде несигурната икономическа среда. На второ място е конкуренцията в бранша, чието негативно влияние нараства с 6.5 пункта в сравнение с предходния месец.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат намаление през следващите три месеца.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg