Бизнес климатът се влошава през април

704
Бизнес климатът се влошава през април

През април 2016 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 3.3 пункта, в сравнение с предходния месец, в резултат на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 8.1 пункта спрямо март, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

През април средното натоварване на мощностите в промишлеността е с 2.8 пункта под нивото от януари и достига 72.4%. Същевременно анкетата регистрира и намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността през следващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 55.8 и 27.1% от предприемачите.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През април съставният показател „бизнес климат в строителството” запазва приблизително равнището си от март. По мнение на строителните предприемачи настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5.5 месеца при 5.3 за януари. Същевременно и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” остава приблизително на нивото си от март. Оценките на търговците на дребно относно обема на продажбите през последните три месеца се подобряват, като се регистрира и повишен оптимизъм в очакванията им както по отношение на продажбите, така и на поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, остават конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, като през последния месец анкетата регистрира засилване на негативното влияние на втория фактор. По отношение на продажните цени търговците очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се повишава с 0.7 пункта главно поради благоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги, показват данни на НСИ.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, затрудняващ дейността в сектора, въпреки че през последния месец се наблюдава намаление на негативното му въздействие. На второ и трето място са факторите „конкуренция в бранша” и „недостатъчно търсене“.

Относно продажните цени по-голяма част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg