Бизнес климатът се влошава през ноември

1083
Бизнес климатът се влошава през ноември

През ноември 2011 г. общият показател на бизнес климата отново бележи намаление (с 2.1 пункта) спрямо нивото си от предходния месец. Единствено в търговията на дребно бизнес климатът има известно подобрение, докато в промишлеността, строителството и услугите стопанската конюнктура се влошава.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 4.2 пункта в сравнение с октомври поради намалените очаквания за развитието на бизнеса през следващите месеци. Прогнозите през ноември за бизнес състоянието на предприятията и производствената активност са по-резервирани в сравнение с месец по-рано. По отношение на настоящата производствена активност балансовият показател показва симптоми на влошаване, като за последните три месеца пада с 10.0 пункта. Анкетата отчита и известно влошаване на осигуреността на производството с поръчки от чужбина. Засилва се несигурността в икономическата среда, като през ноември 58.7% от предприятията са я посочили като проблем.

Все още преобладаващите очаквания на промишлените предприемачи относно продажните цени в сектора са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство. През ноември 2011 г. съставният показател „бизнес климат в строителството” бележи ново намаление от 2.5 пункта поради засилващия се песимизъм в очакванията на строителните предприемачи относно бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите, свързани със строителната дейност, са също по-неблагоприятни (балансовата стойност на показателя пада с 9.1 пункта). Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала през следващите месеци.

През ноември анкетата отчита намалена строителна активност и по-малко поръчки в сравнение с предходния месец. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, чието негативно влияние нараства и през последния месец достига максималната си стойност (81.7%) от началото на провеждането на наблюдението в строителството. Същевременно последната анкета отчита засилване на отрицателното въздействие и на втория по тежест фактор - „финансови проблеми”.

Относно продажните цени в сектора очакванията на строителните предприемачи са в посока на намаление през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” през ноември отчита увеличение от 2.5 пункта и надхвърля нивото на дългосрочната си средна стойност с 2.8 пункта. Същевременно през последния месец анкетата регистрира известно намаление с 6.4 пункта на отрицателното влияние на основния фактор, затрудняващ бизнеса в отрасъла, а именно - несигурната икономическа среда, но за сметка на това се увеличават финансовите проблеми на предприятията. В сравнение с месец назад очакванията на търговците по отношение на обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца, макар и благоприятни, са по-резервирани.

По отношение на цените на дребно няма очаквания за повишение през следващите три месеца.

Услуги. През ноември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 2.3 пункта в сравнение с октомври. През последните месеци оценките и очакванията на мениджърите както за бизнес състоянието на предприятията, така и за търсенето на услуги стават все по-резервирани, а по отношение на персонала прогнозите са песимистични - предприятията предвиждат съкращения през следващите месеци.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията от сектора на услугите.

По мнение на мениджърите през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg