Бизнес климатът у нас през декември се понижава спрямо миналия месец

565
Бизнес климатът у нас през декември се понижава спрямо миналия месец

През декември стопанската конюнктура в страната остава благоприятна, въпреки че общият показател на бизнес климата се понижава с 1.1 пункта, в сравнение с предходния месец, но е с 24.6 пункта над дългосрочната си средна, се посочва в последната анкета на Националния статистически институт (НСИ) за настроенията сред българските мениджъри.

Без промяна спрямо ноември остава нивото на съставния показател “бизнес климат в промишлеността”. Като непроменено се оценява последното състояния на компаниите в сектора. Същевременно очакванията на мениджърите за следващите шест месеца са по-оптимистични. Положителни са и оценките им за настоящото ниво на поръчките както от страната, така и от чужбина. Последната бизнес анкета показва умереност в мненията за настоящата и очакваната производствена активност.

С най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи дейността на промишлените предприятия, остават несигурната икономическа среда, слабостите в икономическото законодателство и недостатъчното търсене от страната.

Около една пета от стопанските ръководители в отрасъла продължават да очакват увеличение на продажните цени през следващите три месеца, се посочва още в анкетата.

През декември стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, въпреки че съставният показател “бизнес климат” се понижава с 4.1 пункта спрямо ноември.

Това понижение се дължи на изместването на мненията на строителните предприемачи за бизнес ситуацията в предприятията от най-оптимистичните към по-умерените оценки и очаквания. Строителната активност запазва равнището си от предходния месец, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока.

Основни причини, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като през декември се засилва и негативното влияние на фактора ”цени на материалите”.

По отношение на продажните цени нараства делът на мениджърите, които предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” е с 0.8 пункта под ноемврийското си равнище, което се дължи на по-умерените прогнози на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Същевременно по тяхно мнение обемът на продажбите през последните три месеца се е увеличил, а очакванията им за следващите три месеца са той да остане непроменен (42.1% от предприятията) или да се увеличи (53.3%).

През декември по-малко предприятия са посочили икономическата среда като несигурна, но затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, се увеличават. Относно продажните цени оценките и очакванията на стопанските ръководители са в посока на увеличение, се казва в анкетата на НСИ.

През декември съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 1.3 пункта, в сравнение с предходния месец, което се дължи изцяло на по-умерените оценки на мениджърите за настоящата бизнес ситуация в предприятията. Подобно изместване се наблюдава и в оценките за настоящото търсене на услуги.

По отношение на бъдещето обаче очакванията са за по-добро бизнес състояние през следващите шест месеца, по-голямо търсене на услуги и наемане на допълнителен персонал през следващите три месеца.

Конкуренцията в бранша продължава да е с най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи предприятията от сектора на услугите (61.4% от тях). Същевременно през декември намалява относителният дял на стопанските ръководители, посочили слабостите в икономическото законодателство и недостига на работна сила като проблеми за развитие на дейността.

Единствено в сектора на услугите не се очаква увеличение на цените - над една пета от мениджърите прогнозират намалението им, а 67.0% - запазване на равнището им през следващите три месеци.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg