Бизнес климатът у нас се подобрява през август

879
Бизнес климатът у нас се подобрява през август

През август 2011 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1.1 пункта спрямо предходния месец. По-добър бизнес климат се регистрира в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството и сектора на услугите има известно влошаване на стопанската конюнктура. За да се достигне дългосрочното средно равнище на показателя, все още остават 8.8 пункта.

Промишленост. В сравнение с юли съставният показател „бизнес климат в промишлеността" нараства с 2.0 пункта и е само с 2.1 пункта под нивото на дългосрочната си средна стойност. Анкетата отчита повишен оптимизъм на мениджърите по отношение на настоящото бизнес състояние на предприятията, като за първи път след декември 2008 г.

показателят минава над дългосрочното си средно равнище. Настоящата производствена активност също се оценява като увеличена, макар осигуреността на производството с поръчки леко да намалява поради свиване на поръчките за износ. Същевременно се покачват и запасите от готова продукция.

В краткосрочна перспектива мениджърите остават оптимистично настроени по отношение както за бизнес състоянието, така и за дейността, но оптимизмът е малко по-умерен, което се отразява и на очакванията за персонала през следващите три месеца. През август балансовият показател за заетите намалява с 2.3 пункта.

Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда, който е все още над обичайната си средна стойност за последните десет години. Същевременно последната анкета отчита известно увеличение на проблемите, свързани със слабости в икономическото законодателство, като вече над една пета от предприятията срещат подобни затруднения.

През август се регистрира известно свиване на очакванията за увеличение на цените в промишлеността през следващите три месеца.

Строителство. Съставният показател „бизнес климат в строителството" се понижава с 5.7 пункта през август поради по-резервираните мнения на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията и увеличения песимизъм в очакванията им за следващите шест месеца. След известен оптимизъм през миналия месец, оценките и очакванията на мениджърите отново се влошават, което е симптом за несигурността на стопанската конюнктура в строителството.

Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и финансовите проблеми, като през август отрицателното им влияние се засилва - съответно с 6.9 и 13.2 пункта. Анкетата отчита и увеличение на негативното въздействие на фактора „недостатъчно търсене" - с 6.8 пункта.

Все пак, макар и колебливо, строителната активност бавно се възстановява. Балансовият показател се е отдръпнал с 45.9 пункта от най-ниската си точка за последните три години.

Положителен момент в стопанската конюнктура е и намалението на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

По отношение на цените в сектора на строителството през следващите три месеца не се очаква увеличение.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" през август нараства с 10.8 пункта в сравнение с предходния месец, като за първи път след края на 2008 г. надхвърля дългосрочната си средна стойност с 0.3 пункта. Подобрени са както оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията, така и очакванията за следващите шест месеца.

Повишен оптимизъм има и по отношение на очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Все пак през август конюнктурата в търговията на дребно остава нестабилна, тъй като факторът „несигурна икономическа среда" засилва отрицателното си влияние върху развитието на бизнеса - с 9.1 пункта.

По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги. През август 2011 г. съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" е с 3.2 пункта под юлското си равнище. Това понижение е в резултат от изместването на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро" или „по-лошо" към запазване на „същото" състояние. Същата умереност се наблюдава и в мненията им относно търсенето на услуги и заетите в отрасъла.

По отношение на факторите, които са пречка за дейността в сектора на услугите, конкуренцията в бранша измества несигурната икономическа среда и бележи нов дългосрочен максимум (54.2%) от 2002 г. насам.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите не се очаква повишение през следващите три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg