Бизнес климатът в страната остава стабилен

650
Бизнес климатът в страната остава стабилен

През февруари 2010 г. бизнес анкетите на НСИ не отчитат съществена промяна в стопанската конюнктура в страната. Общият показател на бизнес климата запазва равнището си от предходния месец.

Промишленост. Наблюдението през февруари регистрира по-добри оценки за настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия в сравнение с януари, което подобрява равнището на съставния показател „бизнес климат" едва с 0.4 пункта, тъй като при втория компонент на показателя (баланс на очакваното бизнес състояние през следващите шест месеца) има известно влошаване. Мениджърите продължават да отчитат намалена производствена активност и намалени поръчки от страната и чужбина. По отношение на заетостта предприятията предвиждат съкращаване, но с по-бавни темпове.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене са все още факторите, възпрепятстващи в най-голяма степен дейността в промишления отрасъл. Тяхното отрицателно въздействие обаче през февруари леко намалява за сметка на увеличението на финансовите проблеми.

По отношение на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца не се очаква повишение.

Строителство. Стопанската конюнктура в строителството през февруари се влошава, като съставният показател „бизнес климат" спада с 1.8 пункта под януарското си равнище. Това се дължи на по-ниските оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. През февруари строителната дейност продължава да намалява, което е съпроводено с известно влошаване на осигуреността на производството с поръчки. Анкетата отчита и увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията през последните месеци.

Много по-оптимистични са очакванията на мениджърите за дейността през следващите три месеца (увеличение на балансовия показател с 15.3 пункта). Почти всяко трето предприятие очаква нарастване на строителната активност. Намаляват значително предприятията, предвиждащи съкращаване на персонала през следващите три месеца, като същевременно се увеличават тези, които прогнозират неговото запазване. Все още обаче над една пета от мениджърите са на мнение, че ще има по-нататъшно свиване на персонала.

През февруари силно нарастват финансовите проблеми на строителните предприятия, като за трети пореден месец те изтласкват „несигурната икономическа среда" на втори план като фактор, затрудняващ дейността. Конкуренцията в бранша също засилва негативното си влияние.

По отношение на продажните цени в строителството няма очаквания за увеличение през следващите три месеца.

Търговия на дребно. През февруари съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" се покачва с 2.2 пункта спрямо януари. Подобрението се дължи на по-оптимистичните очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Продажбите през последните три месеца са намалели, но очакванията на търговците на дребно за обема на продажбите, както и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца, са по-оптимистични. По отношение на персонала все още има известни очаквания за неговото намаление през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са главни причини за затрудненията в дейността на търговските предприятия, следвани от конкуренцията в бранша.

Мениджърите прогнозират, че продажните цени в търговията на дребно ще останат непроменени през следващите три месеца.

Услуги. През февруари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 2.0 пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Неблагоприятно се оценява и настоящото търсене на услуги, като и очакванията за следващите три месеца са за неговото свиване. По мнение на предприемачите през последните три месеца заетите в сектора са намалели, а очакванията за персонала за следващите три месеца са в същата посока.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша отново са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията от сектора на услугите.

През февруари продължава да има очаквания за понижение на продажните цени в сектора през следващите три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg