Бизнес климатът в страната с 13-годишен максимум

338
Бизнес климатът в страната с 13-годишен максимум

През февруари 2007 г. общият показател на бизнес климата се покачва с един пункт и достига нов дългосрочен максимум (50.7%) от 1994 г. насам, показват данните от Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през февруари запазва нивото си от предходния месец. Общо 97.3% от предприятията очакват бизнес състоянието им през следващите шест месеца да е “по-добро” или „същото”. Увеличава се и делът на мениджърите, които предвиждат запазване на същата производствена активност през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи дейността, са несигурната икономическа среда и слабостите в икономическото законодателство.

Стопанската конюнктура в строителството през февруари остава благоприятна, въпреки че съставният показател “бизнес климат” е с 0.6 пункта под януарското си равнище. Това се дължи на по-умерените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на строителните предприятия. Подобно изместване има и по отношение на настоящата осигуреност на производството с поръчки и на заетите в отрасъла през следващите три месеца. Независимо, че оценките за настоящата строителна активност са понижени, прогнозите на предприемачите за развитието на дейността през следващите три месеца са оптимистични (5.5 пункта увеличение на балансовия показател).

През февруари 2007 г. съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 3.1 пункта спрямо предходния месец, което се дължи изцяло на по-оптимистичните прогнози на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и очакванията им както за поръчките към доставчиците (особено от чужбина), така и за обема на продажбите през следващите три месеца.

Конкуренцията и недостатъчното търсене остават основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, посочени съответно от 48.3 и 34.0% от предприятията. По отношение на продажните цени, 75.9% от търговците на дребно очакват равнището им да се запази през следващите три месеца.

Повишеният оптимизъм в оценките на мениджърите от сектора на услугите за настоящото бизнес състояние на предприятията и в очакванията им за следващите шест месеца, покачва съставния показател “бизнес климат” с 2.6 пункта над равнището от януари. По мнение на стопанските ръководители, настоящото търсене на услуги се запазва спрямо месец назад, докато очакванията им за следващите три месеца са то да се увеличи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg