Бизнесът е против увеличение на минималната заплата

917
Бизнесът е против увеличение на минималната заплата

Съобщението на премиера Бойко Борисов от Аксаково, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета, създава у работодателите от БТПП чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса, съобщиха от Палатата.

Изчисленията на бизнеса показва, че за промяната на минималната заплата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари са:за държавния сектор 7 001 880 лв за заплати, 1 263 839 лв за осигуровки или общо 8 265 719 лв. В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв за заплати , плюс 6 661 343 лв за осигуровки или общо 43 566 293 лв.

По повод на предложенията на министъра на труда и социалната политика за ръст на заплатите през 2011 г. последното проучване на Палатата показва, че 5.6% от работодателите приемат идеята, но смятат да я осъществят със съкращения на персонала, а 14.3% не биха уволнили никого.

Около 70% не са съгласни с повишаването на заплатите.

На въпроса, ако има административно увеличение на минималната работна заплата, готови ли сте да увеличите пропорционално заплатите на всички служители, едва 10.4% от работодателите отговорят положително. Останалите са против. При работещите мненията в процентно съотношение са обратни.

Около 40% от работодателите са на мнение, че ако се повишат заплатите, ще се увеличи безработицата, а над 53% смятат, че ще има преминаване на фирми от официалната икономика към неформалната.

Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза - каза Председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Валко24
# 0
12:06 | 6 June 2011
Е кои работодател в БГ ще иска да увеличава заплата и без пари да им работим пак ще ни е много
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg