Бизнесът иска повече данъчни облекчения за еко-инвестиции

1221
Бизнесът иска повече данъчни облекчения за еко-инвестиции

Според ново глобално проучване на доставчика на решения за работното пространство Regus, 73% от компаниите в България са заявили, че за да се ускори предприемането на екологични инвестиции, е необходимо държавата да предложи данъчни облекчения.

Проучването на Regus разкрива, че само 37% от компаниите по света действително измерват емисиите си, а по-малко от една пета от компаниите (19%) измерват въглеродния отпечатък, който остава от дейността им. 46 % от предприятията по света заявяват, че ще инвестират в оборудване с ниски въглеродни емисии само ако оперативните разходи са еднакви или по-ниски от тези за стандартното оборудване. Едва 40% са инвестирали в оборудване с ниски въглеродни емисии, а само 38 % имат фирмена политика за подобни инвестиции.

Конкретно за България, проучването установява, че 12% следят въглеродния си отпечатък, а цели 68 % нямат никаква фирмена политика за инвестиране в енергийноефективно оборудване. Според проучването оперативните разходи са много важен фактор за 36% от фирмите, заявили, че биха инвестирали в оборудване с ниски въглеродни емисии само ако разходите за експлоатацията му са по-ниски или еднакви с тези при стандартното оборудване. И накрая, внушителните 73 % от дружествата заявяват, че ако държавата предлагаше данъчни облекчения за инвестиции в оборудване с нисък разход на енергия или ниски въглеродни емисии, предприятията значително биха ускорили екологичните си инвестиции.

В световен мащаб нивото на съществуващите и предвижданите екологични инвестиции при малките фирми е под средното, което сочи, че по-малките предприятия са по-затруднени да изберат оборудване с ниски въглеродни емисии, когато цената му е значително по-висока, тъй като краткосрочните нужди са по-належащи, отколкото дългосрочните инвестиции. Само 19% от малките дружества следят въглеродния си отпечатък, на фона на 43% от големите. Също така, едва 36 % от малките предприятия са инвестирали в екологично оборудване, докато това са сторили 59 % от големите. Амбициозните цели, поставени от правителствата, очевидно не отчитат реалната ситуация по отношение на преминаването към екологично оборудване сред по-малките фирми.

Проучването анализира и отраслови различия. 43% от дружествата в отрасъла на информационните и комуникационните технологии, за който наскоро бе разкрито, че в глобален мащаб произвежда същото количество емисии като самолетната индустрия,[1] измерват въглеродния си отпечатък. 53% от фирмите в този отрасъл са инвестирали в екологични технологии, а 57% имат политиката да го правят. За сравнение, едва 25 % от дружеството в консултантския отрасъл следят въглеродния си отпечатък, но 71% заявяват, че по-голямата част от оборудването им е енергийноефективно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg