Бизнесът очаква раздвижване на пазара на труда

939
Бизнесът очаква раздвижване на пазара на труда

Бизнесът очаква раздвижване на пазара на труда у нас. Част от хората, излезли в принудителен отпуск, ще се върнат по работните си места. Причината - фирми, работещи предимно за износ, получават повече поръчки и им е нужен персонал. Въпреки това, дори и в големите градове намирането на работа ще остане предизвикателство.

Фирмите успяват да увеличат продажбите, но не значително. И все пак, след края на отпускарския сезон работата в много от предприятията се увеличава:

"В Европа през август имаме спад на поръчките, тъй като много предприятия затварят за лятна ваканция и септември месец винаги сме свидетели в раздвижване в поръчките”, коментира Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал

Повечето поръчки дават възможност на част от хората излезли в принудителен отпуск да се върнат на работните си места. За безработните лекото оживление във фабриките е шанс да намерят препитание.

На това разчита и Борислав Ковачев, който от седмици търси препитание. Загубил предишната работа, защото предприятието, в което се трудел затворило врати. Сега усилено търси ново работно място. Надява се да бъде охрана някъде: „Ходя сам и си търся. (...) Е, питаме навсякъде"

Бизнесът обаче е категоричен, че дори и продажбите на компаниите да се върнат на нивата от преди кризата, персоналът няма да е така многоброен. Защото кризата е донесла поуки - как да се произвежда повече и с по-малко персонал:

"За да постигнем същата заетост, каквато преди кризата, няма да е достатъчно да се върнем на същите продажби в същите компании. Нужни са нови инвестиции, нужно е да стартират инфраструктурни проекти, които да поемат голяма част от безработицата", коментира още Велев.

Най-много шансове за нови работни места има в сфери като машиностроенето и електротехниката. Но сектори като строителството скоро едва ли ще търсят нови служители.

Източник: bTV 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg