Бизнесът предпочита кадри от СУ и УНСС, сочи изследване

810
Бизнесът предпочита кадри от СУ и УНСС, сочи изследване

Проучване за рейтинга на университетското икономическо образование в България показва, че бизнесът предпочита кадри от Софийския университет (СУ) и УНСС. Изследването е направено сред 686 работодатели и специалисти по подбор на персонала. Двете висши училища са класирани на първите две места в рейтинга на университетското образование, изготвен по проект на в. "Пари" и на Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси.

Веднага след СУ и УНСС в класацията е Техническият университет в София. 54 на сто от участниците в проучването са представители на малки фирми, 33 процента работят в средните компании, а 12.39 на сто - в големи. Фирмите са от всички сектори на икономиката у нас, като най-много са в търговския бранш - 14.29 процента, а най-много са участниците от София - 59.9 на сто.

На въпроса "Възпитаниците на кой университет бихте наели на работа" от 1700 отговора 51.75 на сто одобрение събира СУ, а след него с 39.5 процента се нарежда УНСС. 71.49 на сто от запитаните казват, че се налага обучение от около една година на новопостъпилите служители. Най-много са търсените специалности в областите на икономиката, стопанството и техническите науки. От всеки 10 компании само една смята, че младите кадри, които наема, са достатъчно добре подготвени за работа.

Повечето млади специалисти без опит започват с първоначална заплата между 300 и 600 лв. 77.99 на сто от запитаните работодатели и специалисти по подбор на персонал са посочили, че дават такова възнаграждение на новоназначените си служители. Една от всеки пет компании сътрудничи с университет, сочи още изследването. 67 процента от фирмите, участвали в изследването, заявяват, че все още нямат партньорство с висши училища, а 11.8 на сто подготвят такова сътрудничество.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...