Бизнесът предупреждава за настъпваща газова криза

971
Бизнесът предупреждава за настъпваща газова криза

България е изправена пред криза в доставките на природен газ, пише в декларация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, цитирана от БТА. Организацията на бизнеса информира, че миналата седмица е получила много оплаквания от фирми за драстично намаляване на доставките на газ.

КРИБ поиска информация за количествата природен газ в хранилището в Чирен и какво става с изграждането на междусистемните връзки на газопроводите на България със съседните държави и превръщането на находище Галата в място за съхранение на синьо гориво.

Миналата седмица министър Трайков и шефовете на Булгартрансгаз обявиха, че запасите в Чирен и Галата са напълно достатъчни да покрият част от потреблението на страната за дълъг период от време. Бизнесът обаче е силно притеснен, припомняйки си ситуацията отпреди 3 години, когато Русия спря газа през Украйна и много български фирми спряха производството си, а България остана на студено.

Силните студове, сковали почти цяла Европа, не могат да не се отразят на икономическите показатели. Студът предизвика засилено търсене на електроенергия, в много държави бяха подобрени историческите максимуми по потреблението на електричество.

Освен това, забележимо е скочило и търсенето на горива, основно на природен газ. Това доведе до стремителен ръст на цените на природния газ през последната седмица, които се увеличиха с 30-70%, и на много пазари това стана нов рекорд. На един от най-големите в Европа пазари, „Централноевропейски газов център”, цените на газа вчера превишиха 465 долара за хил. куб. метра, макар на първи февруари да бяха под 350 долара.

Заявките за природен газ към „Газпром” в момента превишават очакваните нива с 50%, каза вчера заместник-председателят на управителния съвет на холдинга Александр Медведев, цитиран от Фокус.

„Ако анализираме ситуацията от началото на зимата, през последната седмица на декември търсенето на газ е скочило с 25%, и ”Газпром” се оказа в ситуация да удовлетвори на 100% обема на заявените за доставка количества газ, или ако говорим по-конкретно, на 99%”, каза той в интервю за руската телевизия РТ. По думите му, „1% е само допустимата техническа грешка при оценка на обемите”. „През първата седмица на февруари стана следващият скок в търсенето – още с 25% над вече съществуващите. На практика ние вече сме на ниво превишаващо стандартните очаквания с 50%”, допълни той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg