Бизнесът среща културата

962
Бизнесът среща културата

© Партньорства за Творческа София

Културни новини, подобни на спортните; обща платформа, която да среща хората на изкуството и бизнеса; законови промени, улесняващи меценатството – това са част от идеите за подобряване на творческата среда в София, които изведе на преден план среща между бизнеса и културата.

Проектът „Партньорства за Творческа София“ има за цел да привлече интереса на бизнеса към културните процеси в столицата. Да създаде дългосрочни сътрудничества, да набележи конфликтните точки и да покаже, че хората на изкуството имат какво да предложат на икономиката. Основната му цел: да се намерят нови механизми за развитие на творческата сцена; да се организират тристранни партньорства между творческите организации, бизнеса и местната власт.

Първата тематична среща на 22 май даде ясен сигнал, че вече е превъзмогнато клишето за „неразбрания артист на държавна издръжка“. В срещата участваха представители на дирекция „Култура“ на Столична община, на бизнеса, на музикални клубове и лейбъли, IT организации, рекламни агенции, организатори на фестивали и творчески организации.

Първата инициатива от проекта даде заявка за вдъхновен и иновативен поглед към развитието на софийската творческа сцена. Форматът на експертни срещи в широк кръг в две работни групи – „Донорство, меценатство, дарителство“ и „Дългосрочни партньорства“, дава шанса за координирани съвместни действия.

Три са основните предизвикателства, с които се сблъскват „Партньорствата за Творческа София”:

1. Общината - "Най-големият меценат в София"

Публичният сектор в съвременния европейски контекст е регулативен, буферен, партньорски, а не продуцентски. Към момента общината е пряк продуцент на голяма част от културните събития в града. Независимият културен сектор може да предложи иновативни методи за партньорство между културата, бизнеса и общината. В момента подкрепата е на базата на проектно финансиране, няма друга форма, липсват дългосрочно финансиране и контрол върху реализираните проекти. Това създава неустойчивост на инициативите и затруднява дългосрочните партньорства.

2. Бизнесът - "Има нужда от ремонт в закона"

Законодателните промени, свързани с данъчните облекчения при спонсорство, се откроиха като тема и в двете групи. Бизнесът би могъл да подпомогне културния сектор, включвайки свои специалисти в областта на комуникациите. По този начин проектите ще бъдат рекламирани по-добре, а това ще допринесе и за изграждането на социално ангажиран имидж на фирмите. Проблем в тази посока са законовите ограничения за споменаване на спонсорите извън рекламните блокове на медията (регулации на СЕМ).

Като тема се откроиха още изключително трудният достъп до хората, които вземат решения в бизнеса, както и фактът, че спонсорството на творческата сцена няма регламент, а най-често се базира на лични контакти и добра воля от страна на бизнеса. Обсъдена бе идеята да се създаде мрежа, която да осъществи срещата между артистите и бизнеса.

3. Европейската сцена за изкуства - "Все още зад бутикова витрина"

За да бъде сцената на София адекватна на световните и европейските тенденции, за да се развиват партньорствата, са необходими последователни политики на местно ниво. Нужни са общи усилия към по-голяма медийна видимост на културния сектор. Ето защо беше обсъдена идеята за създаването на обща информационна платформа за културните събития в града - инициатива, в която бизнесът с готовност би се включил. Стана дума и за въвеждане на кратка културна емисия в новините преди или след спортната. Това би засилило ролята на медиите като трибуна за обсъждане при вземането на конкретни решения от институциите и законодателната власт.

Липсата на информация за културни събития бе отчетена като сериозен дефицит на града от гледна точка на туристическия бранш. Общината би трябвало да стартира дългосрочна инициатива за развитие на сцената за съвременни изкуства в града с партньори от бизнеса и творческата сцена, като поеме ролята на медиатор.

На 5 юни ще се проведе втората среща по проекта „Партньорства за Творческа София”, на която ще продължат дискусиите по теми като:

  • Провеждане на юридически анализ на общинските и държавни стимули за включването на бизнеса в културния живот на града (меценатски закон и законодателни и нормативни промени)
  • Създаване на информационна платформа „Творческа София“
  • Създаване на платформа за образование в съвременните технологии и изкуства
  • Обучение на хората на изкуството в бизнес-умения, създаване на организация за споделен ресурс Устойчиво подпомагане на творчески проекти
  • Ролята на туризма в подкрепа на културния живот в града

Всеки желаещ да се включи в инициативите по проекта може да се свърже с организаторите на act@actassociation.eu.

Проектът „Партньорства за Творческа София – изследване на иновативни практики с участие на бизнеса, сцената и общината” се ръководи от „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни” с подкрепата на програма „Европа 2017“ на Столична община. Партньори на проекта са: Асоциация за свободен театър (АСТ), Гьоте-институт България, СГХГ – филиал „Васка Емануилова“, Фондация „За Оборище“, Интеркултура Консулт®.

Проектът продължава инициативата за предложение за Стратегия за развитие на свободната творческа сцена за визуални изкуства, музика, литература, музика, танц и театър „СПОДЕЛЕНА ВИЗИЯ” и допълва идеите, заложени в проектите „Топлоцентрала” и „Синергия”, подкрепени от програма „Европа 2016“ на Столична община.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас