Бизнесмени от Шумен поискаха от Станишев да се ограничи масовото раздаване на социални помощи

566
Раздаването на социални помощи "на калпак" в продължение на години пречи на бизнеса и трябва да се прекрати. Това заявиха бизнесмени от Шумен на среща с премиера Сергей Станишев. Бизнесмените казаха, че в много сектори има недостиг на квалифицирана работна ръка, а масовото раздаване на социални помощи не стимулира безработните да се преквалифицират.

Сергей Станишев се съгласи, че с постоянното даване на пари "на калпак" няма да се постигне интеграция на неграмотните и неквалифицирани безработни. Според него тази практика за раздаване на помощи "на калпак" постепенно трябва да се ограничи.

Ние обаче сме европейска държава и не можем да оставим без социално подпомагане хората, които не могат да се реализират на пазара на труда, каза Сергей Станишев. Според него с въведеното ограничаване на социалното подпомагане в рамките на 18 месеца безработните ще могат да се преквалифицират и да намерят място на пазара на труда.

На срещата бизнесмените препоръчаха правителството да продължи да контролира инфлацията в страната и обсъдиха въпроси за средствата от структурните фондове на Европейския съюз.

Премиерът Сергей Станишев подкрепи кандидатурата на Красимир Костов /БСП/ за кмет на Шумен.

Красимир Костов има много ясна и почтена репутация в града. Той има име на честен човек, което е много важно за успешното развитие на общината, каза Сергей Станишев. Той допълни, че очаква Красимир Костов като кмет да създаде обществени съвети в различни сектори - бизнес, образование, околна среда.

Според Станишев община Шумен досега не е била достатъчно активна в развитието на икономиката. Потенциалът на Шумен не се използва достатъчно активно, каза Станишев.

Премиерът подчерта, че държавата ще продължава да изпълнява ангажиментите си за запазване на общата макроикономическа среда и за запазване на икономическата стабилност. Той посочи, че до края на годината икономическият растеж в страната ще бъде над 6 процента. Балансът за тази година на България е 54 милиарда лева, а следващата година ще бъде 60 милиарда лева, каза Станишев.

Като положителни фактори в развитието на икономиката той посочи високият обем на чуждите инвестиции и силният икономически растеж, както и намаляването на безработицата, която през август е била 7 процента, а преди пет години е била 15 процента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg