Близо 10% скок в износа ни за първите четири месеца на годината

528
Близо 10% скок в износа ни за първите четири месеца на годината

© Pixabay

Българският износ записва ръст от 9.5% на годишна база, до общо 18.6 млрд. лева през първите четири месеца на настоящата година, сочат данните на Националния статистически институт.

Конкретно през април 2019 г. общият износ на стоки възлиза на 4.496 млрд. лв. и се увеличава с 6.1% спрямо същия месец на предходната година.

В същото време, през периода януари - април 2019 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 20.6 млрд. лв. (по цени CIF), или с 4.6% повече спрямо същия период на 2018 г.


През април 2019 г. общият внос на стоки нараства с 0.2% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4.97 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - април 2019 г. и е на стойност 1.945 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през периода януари - април 2019 г. също е отрицателно и е в размер на 542.0 млн. лева.

През периода януари - април 2019 г. износът на стоки от България за трети страни (тези извън ЕС) нараства с 14.7%, в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 5.920 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 51.9% от износа за трети страни.

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - април 2019 г. се увеличава с 9.1%, в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 7.316 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Египет.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - април 2019 г. е отрицателно и е в размер на 1.396 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 762.4 млн. лева.

С кого търгува България?У нас битуват множество представи за търговските взаимоотношения на страната ни, които понякога се разминават с реалността

Традиционно данните за търговията на България със страните от ЕС върви със месец закъснение спрямо статистиката за търговията с трети страни.

През периода януари - март 2019 г. износът на България за ЕС нараства със 7.0% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 9.607 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.3% от износа за държавите - членки на ЕС.

Вносът на България от ЕС през периода януари - март 2019 г. се увеличава с 0.3% спрямо същия период на предходната година и достига 9.817 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - март 2019 г. е отрицателно и е на стойност 210.7 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото  е положително и е в размер на  384.7 млн. лева.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg