Близо 1200 библиотеки получават субсидия чрез Програмата на ООН за развитие

469
Близо 1200 библиотеки получават субсидия чрез Програмата на ООН за развитие

Около 1200 обществени библиотеки в България ще получат субсидия чрез Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Средствата са по инициативата "Глобални библиотеки" на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". На 26 март от 11.00 ч. в зала "Колегиум" на Министерството на културата министърът на културата Стефан Данаилов и постоянният представител на ПРООН в България Хенри Джаклин ще подпишат официално споразумение за изпълнение на 12-месечен проект за планиране и формулиране на предложението за субсидията, съобщи пресцентърът на МК.

За подготвителната фаза на планиране фондацията отпуска 606 000 долара. Партньори по проекта са Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Съюзът на библиотечните и информационните работници, Националното сдружение на общините и ПРООН.

Партньорският проект се нарича "Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки". В следващите 12 месеца се предвижда да се оценят потребностите на обществените библиотеки в България и да се утвърди списък от около 1200 от тях, които ще бъдат подпомогнати, съобщава БТА. На базата на анализите ще се формулира предложението за субсидия, се посочва в съобщението. Стратегическата цел на програмата е да се осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки, включително и в читалищните, чрез безплатно и ефективно ползване на интернет.

Фазата на планиране на програмата е с национално покритие и предвижда дейности в цялата страна с активното участие на регионални и местни структури и на партньорите по проекта. Предвижда се широка комуникационна и застъпническа кампания, за да се осигури солидна обществена и политическа подкрепа за желаната субсидия за страната, отбелязват от МК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...