Близо 200% ръст на едрия бизнес в Южна България

402
Близо 200% ръст на едрия бизнес в Южна България

Около 194% е средният ръст на оборотите на едрия бизнес в Южна България за 2006 г., в сравнение с предходната 2005 г. Това показват данните на един от лидерите в управлението на кредитния риск Coface. Изследването е направено на база на 100-те най-динамични компании в региона с обороти над 800 хил. лв. Данните бяха представени по време на международния икономически форум „Марица“ в Пловдив днес, организиран от Български икономически форум.

Едрият бизнес в Южна България обаче се развива с над три пъти по-ниски темпове от средните за страната. Това показва сравнение със средния ръст на оборотите на 100-те водещи компании на национално ниво, съобщават от Българската стопанска камара.

Новината за утрояване на оборотите на големите фирми в региона по принцип е положителна, но тя не може да бъде извадена от цялостния контекст. Факт е, че в класацията на Coface за Топ 100 на най-динамичните компании в цялата страна попадат по-малко от 10% от фирмите в Южна България. В същото време регионът държи значителен дял от фалитите за 2007 г. - една пета от всички, обясни Камелия Попова, управител на Coface България.

Изследването на компанията показва, че с най-динамични показатели на растеж в региона са компаниите в Пловдив, следвани от тези в Стара Загора. С почти еднакви показатели, но с два пъти по-нисък темп на развитие, са фирмите от Хасково и Пазарджик. Анализ по браншове показва, че най-сериозен е ръстът на компаниите, ангажирани в търговията на едро, търговията на дребно и тежката промишленост.

Най-рисковите сектори в региона, в които са регистрирани най-много фалити през миналата година, пък са търговията на дребно, селското стопанство и производството. За сравнение, в класацията за цялата страна на първо място е селското стопанство, следвано от търговията на дребно и строителството.

Високият дял на фалитите и по-ниският темп на растеж на компаниите в региона, в сравнение с данните за цялата страна, са индикация, че бизнесът в Южна България не използва достатъчно добре възможностите за ограничаване на риска, твърди Попова.

Според експертите на Coface България компаниите в региона могат да постигнат много по-стабилен ръст, ако проверяват предварително бизнес партньорите си и получават надеждна информация за кредитния риск. В същото време те могат да се възползват от възможността за извънсъдебно събиране на задълженията с помощта на партньори като Coface България.

Опитът на компанията за 2007 г. показва, че при реакция до 3 месеца след забавяне на плащането 75% от случаите се разрешават успешно. В допълнение, компаниите запазват добрите бизнес отношения помежду си и заплащат за услугата само при постигане на резултат.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg