Близо 250 хил. деца у нас работят

620
Близо 250 хил. деца у нас работят

По официални данни 83 хиляди деца в България работят. Неофициалната статистика обаче сочи, че техният брой е 250 хиляди.

Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който е и заместник-председател на Европейската конфедерация на синдикатите.
Децата са експлоатирани предимно в семейния бизнес, земеделието и сезонната работа, уточни Тренчев.

Той откри двудневна регионална среща на Световната организация за борба срещу детския труд "Глобал Марч" в хотел "Родина" в София.

Срещата има консултативен характер и трябва да определи начина, по който над 250 организации от 140 страни, членове на "Глобал Марч", ще противостоят на използването на детския труд.

Полагането на детски труд маргинализира децата, защото ги лишава от възможността да се образоват, каза Тренчев. В България проблем са трафикът на деца, продажбата на новородени и отпадането на голям брой деца от училище, добави той.

Случаите за това са описани, дадени са на прокуратурата, но за съжаление липсва активност в разрешаването на посочените проблеми, коментира той.
По думите му, профсъюзите са едни от първите институции, които могат да открият случаи на наемане на работа на деца.

"С нашите партньори от КНСБ имаме намерение да предложим на Икономическия и социален съвет да изготвим съвместно становище за експлоатацията на децата, което да съдържа и подходите за ликвидирането му", заяви Тренчев.

По данни на ЮНЕСКО, 280 милиона деца в световен мащаб полагат нерегламентиран труд, като за две трети от тях това става в принудителни условия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg