Близо 3 млрд. лв. са щетите от икономическата престъпност

481
Близо 3 млрд. лв. са щетите от икономическата престъпност

Близо 3 млрд. лева са щетите, които нанася икономическата престъпност на страната, заяви първият директор на Финансовото разузнаване у нас Николай Иванов.

Щетите биват нанасяни по две основни линии - на ДДС измамите и на сивата икономика, допълни той. Иванов се позова на данни на Центъра за изследване на демокрацията, че между 25 и 35% от икономиката ни се намира в сивия сектор. Тя прави оборот от 6 милиарда евро или 12 млрд. лева, заяви Иванов. Ако бъдат обложени с ДДС - 20% и преки данъци като например корпоративен данък - 10% от тези милиарди, държавата следва да получава почти 3 милиарда лева.

Измамите с ДДС, се получават чрез фиктивно раздуване на оборотите посредством закупуване на стока без стойност и препродаването й на фирми фантоми на завишени цени. Държавата е принудена годишно да възстанови 1.5 - 2 милиарда лева на измамници. Най-рисков сектор за такъв тип машинации е търговията със зърно, уточни Иванов. В стойността не са включени щетите от контрабандата и сивата икономика посочи Иванов. Той уточни, че данните са приблизителни, но се съгласи с информацията по медиите, че страната ни е възможно да е на трето място в Европа по укриване на данъци.

Според него е необходим нов закон за мерките срещу изпирането на пари съчетан с възстановяване на функциите на финансовото разузнаване отпреди 7 години, когато то е работило по американски модел. След 2002 от неговите длъжности е отпаднало разкриването на престъпленията, а с промените задължаващи бюрото да подава сигнал в прокуратурата, само ако съмнението за престъпление не е отпаднало, разузнаването се е превърнало в "Пощенска кутия, за да не кажа бюро за архивиране", заяви Иванов.

Според него законовите функции на разузнаването в системата на ДАНС са изчистени, а персоналът - неправилно структуриран. Финансовото ни разузнаване е загубило и международен престиж, тъй като не е подписало меморандуми за сътрудничество с британското и американското финансово разузнаване, отчете Иванов.

Удар по престижа на страната ни било и откриването на документ на ОЛАФ в куфарчето на покойния Иван Тодоров - Доктора. Подобрения са необходими и в закона "Петканов" (който предвижда възможност за отнемане на имоти и пари за над 60 000 лв, ако срещу лицата обаче има образувани наказателни производства за някое от визираните в закона престъпления). Той оцени комисията "Кушлев" като "ограничена от закона и тромаво организирана".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg