Близо 3.5 млн. лв. инвестират в четири находища за строителни материали

1388
Близо 3.5 млн. лв. инвестират в четири находища за строителни материали

Близо 3.5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в четири находища за строителни материали, които правителството реши да бъдат предоставени на концесия.

1 149 920 лв. ще бъдат вложени в добива на варовици в „Орешец”. Кариерата е в землището на селата Бела и Орешец. Площта й е 500 088 кв. м. Концесионер за 25 г. ще бъде „ПЕЧ” АД.

Видинската община Димово ще получава 20% от концесионното възнаграждение. 25 г. е срокът на договорите за находищата за глини „Побит камък” - участък „Боята”, „Ягода - Запад” и за доломити „Студена”, участък „Заводски строежи 2”.

Концесионер на „Побит камък” - участък „Боята”, ще бъде „Българска керамична компания” ЕООД, на „Ягода - Запад” – „Стройкомбинат-М” АД, а на „Студена”, участък „Заводски строежи 2” – „Заводски строежи” АД.

„Българска керамична компания” ще инвестира в добива на глини 1 380 680 лв. Очакваната средногодишна производителност е 84 858 куб. м суровина, годни за производството на тухли. В находището за пясъци и чакъли „Стройкомбинат-М” ще вложи 270 хил. лв. Прогнозираният годишен добив е 185 хил. т строителен материал.

В кариерата за доломити „Заводски строежи” ще инвестира 460 408 лв. Община Елин Пелин ще получава 30% от концесионното възнаграждение от находището „Побит камък” - участък „Боята”. На общините Мъглиж и Казанлък ще бъдат преведи по 10 на сто от концесията на „Ягода - Запад”.

По сметката на община Перник ще бъдат преведени 20% от концесията на „Студена”, участък „Заводски строежи 2”. Министерският съвет разреши на „ВРИС” ООД да прехвърли на „Ангел Кърджев-89” ООД правата и задълженията по концесията за находище „Градище 2”, която е от 2003 г. Условията по договора не се променят.

Правителството разреши на „Каолин” АД, гр. Сеново, за срок от 2 години да проучи възможностите за добив на неметални полезни изкопаеми от площ „Ветово - ТГ”. Тя е в землището на община Ветово. Размерът й е 8,58 кв. км. За проучвателни дейности – сондажи, опитно-добивни работи, лабораторни изследвания и т. н., ще бъдат вложени близо 65 хил. лв.

В договора, който ще бъде сключен между министъра на икономиката и енергетиката и дружеството за осъществяване на проучването, ще бъде поставено условие, че при последващо решение на Комисията за защита на конкуренцията относно наличие на концентрация, концесионерът няма да има претенции за обезщетение по договора за проучване.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg