Близо 40% от средствата по еврофондовете са договорени

764
Близо 40% от средствата по еврофондовете са договорени

Близо 40% са вече договорени и повече от 10% от средствата по еврофондовете са изплатени и достигнали до реалните бенефициенти.

Това съобщи министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев пред депутатите от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание.

Министър Дончев отчете работата си през миналата година и напредъка при управлението на средствата от ЕС.

Ръстът през 2010 г. спрямо 2009 г. при договорените средства е 55%, а в реалните плащания към бенефициентите 290%.

Сумата на договорените средства през миналата година е 2.045 млрд. лв., а изплатените средства са 1.177 млрд. лв. - т.e. близо 3 пъти повече от общо изплатените до края на 2009 г.

В презентацията си министър Томислав Дончев уточни, че зад тези цифри стоят 132.83 км общинска пътна мрежа, близо 100 публични сгради - училища, детски градини, читалища, музеи, домове за възрастни хора, 166.88 км канализация и водопроводи, две пречиствателни станции, над 560 000 души, включени по проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и 34 114 заети лица, включени в обучения по същата програма, 225 лица от уязвими групи участвали в курсове по професионално обучение по ОПРЧР, 739 фирми са получили подкрепа по Оперативна програма „Конкурентоспособност".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg