Близо 5 млн. евро са осигурени за довършването на пречиствателната станция в Стара Загора

473
Общо 4.987 млн. евро са осигурени по програма ИСПА и от републиканския бюджет за изграждането на Главен колектор-1, последния етап от изграждането на пречиствателната станция в Стара Загора, която трябва да бъде готова до края на годината.

Договорът с изпълнителите и надзорниците за реализацията на проекта беше подписан официално днес в община Стара Загора от зам.министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.

За изпълнител на проекта е избран българският консорциум "Станилов -Трейс" . Договорът с консорциума възлиза на стойност 4.695 млн. евро. След проведена международна тръжна процедура за строителен надзор, избраният изпълнител е италианската компания "Хидеа", а стойността на договора възлиза на 292 хил. евро.

Български лицензирани инженери от фирма "Рутекс" ще работят заедно с италианските си колеги, за да гарантират съобразяването с българското законодателство.

От Изпълнителна агенция ИСПА обясниха, че осигурените средства са спестени от провеждането на тръжните процедури за строителството на пречиствателните станции за отпадъчни води в Стара Загора и Димитровград. Реализацията на проекта ще започне още през септември.

Зам. министър Михалевски съобщи още, че до края на месеца държавата ще авансира реализацията на общинските проекти за довършване на канализацията на кв. "К. Ганчев" и ул."Ан. Тошева". Средствата ще бъдат осигурени от структурните фондове на ЕС, а община Стара Загора е една от първите, които се възползва от тях, уточни кметът Евгений Желев. Общата стойност на проектите е 7.6 млн. лв. и се очаква да бъдат завършени до няколко месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg