Близо 5 млн. лв. глоби за мръсен въздух и вода

672
Близо 5 млн. лв. глоби за мръсен въздух и вода

© Pixabay

Глоби за 4 милиона и 850 хиляди лв. са наложени от Министерство на околната среда и водите за нарушения, свързани със замърсяване на водата и въздуха за девет месеца от началото на годината, заявиха от ведомството пред вестник „Монитор“.

Относно водата проверяващите са открили превишение извън разрешените на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), тоест химичното и биологично съдържание на това, което се излива в реки и други водоеми при заустване на отпадни води.

Друго нарушение било заустването на отпадъчни води във воден обект без издадено разрешително, както и неизпълнение на условия от издаденото разрешително.


От регионалните инспекции са издадени повече от 500 наказателни постановления на обща стойност над 4 млн. лв., разказват от ведомството.

От регионалните екоинспекции (РИОСВ) пък са издадени над 200 наказателни постановления за нарушения, свързани със замърсяване на въздуха, на обща стойност около 850 хил. лв. В резултат на осъществения контрол проверяващите са отчели грешки в работата на оператори на обекти или инсталации, които не правят собствени периодични измервания (СПИ).

Има нарушения и за замърсяване на атмосферния въздух с наднормени емисии на определени показатели, които се засилват през зимните месеци, заявиха още от екоминистерството.

Общо 4093 сигнала за замърсяване на въздуха и водата са получени на „Зелен телефон“ и електронна поща в МОСВ, както и в 16-те дирекции на Регионалната инспекция по околна среда и води за периода от януари до края на септември, сочат данните на министерството. Предприети са мерки и действия по 2420 сигнали за замърсяване на въздуха и 678 сигнала за замърсяване на водите. По компетентност към други институции са препратени 995 от получените жалби, разясниха от МОСВ.

Замърсяването, предизвикано от човека, независимо дали се касае за битов, промишлен или индустриален отпадък, пряко се отразява на качеството на водата и въздуха, разказват експертите. За периода от началото на 2018 година до септември тази година от 16-те РИОСВ са извършени общо 5393 проверки по подадените сигнали за нарушения и замърсявания.

От събраните приходи от наложени глоби за периода от началото на миналата година до септември 2019 общо 2 343 831,90 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия е разположен санкционираният обект, уточняват от МОСВ. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са: Разград – 318 549,80 лв., Девня – 160 294,40 лв., Несебър – 139 091,49 лв., Габрово – 119 273,17 лв., и Варна – 105 952,53 лв.

Съгласно закона тези суми следва да се изразходват за екологични проекти и дейности по приоритети, определени в общинските програми за околна среда, разясниха още от Министерство на околната среда и водите.

Kачеството на атмосферния въздух се оценява чрез измерване на пределно допустимите концентрации на вредни вещества за определен период от време. Те не трябва да оказват нито пряко, нито косвено вредно въздействие върху околната среда и организма на човека, тъй като са потенциални причинители на различен тип заболявания.

Над 400 000 случая на преждевременна смърт

Според данните на Европейската агенция по околна среда замърсяването на въздуха е най-голямата заплаха за здравето на човека и причинява сърдечни заболявания, инсулт, белодробни заболявания и рак на белите дробове. Установено е, че излагането на замърсен въздух причинява над 400 000 случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година.

В доклада на Световната здравна организация (СЗО) се посочва, че екологичните стресови фактори са причина за 12—18% от всички смъртни случаи в 53-те държави от европейския регион на СЗО. Подобряването на качеството на ключови елементи от околната среда, като въздуха, водата и шума, може да предотврати болести и да подобри човешкото здраве.

В България всяка година над 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Това е повече от тези, които загиват при автомобилни катастрофи, става ясно от официалните данни на Световната здравна организация.

Система показва качеството на атмосферата в реално време

Електронна система за информиране на населението за качеството на атмосферния въздух (КАВ) в реално време ще ни информира какъв въздух дишаме. Системата си служи с данни, събирани и обработвани от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух.

Тя е достъпна на сайта на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) и се появява още в началната страница. “В която и търсачка да напишете ИАОС и кликнете на сайта, системата ще излезе”, коментира директорът в “Мониторинг и оценки на околната среда” в ИАОС Валери Серафимов.

По думите на директора в “Информационно обслужване и технологии, международно сътрудничество и връзки с обществеността” Росалина Инджиева проектът е направен по българско и европейско законодателство, като за гражданите е достъпна публичната му част.

В сайта може да се намери информация за максимален период от време 10 дни за замърсяването на въздуха по различни показатели - ниво на фини прахови частици, температура, азотен диокис, посока на вятъра, дори степен на слънчева радиация. Може да бъдат избрани както всички, така и само някои от показателите. По подразбиране се появява и информация за последните 24 часа или за последната седмица.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg