Близо 5 млрд. лева търговски дефицит към края на полугодието

691
Близо 5 млрд. лева търговски дефицит към края на полугодието

© Pixabay

Общото външнотърговско салдо на България остава отрицателно към края на първите 6 месеца на тази година. Страната ни е изнесла стоки и услуги за периода на обща стойност от 25.5 млн. лева, което е ръст от 1.6% на годишна база.

В същото време обаче, вносът изпреварва износа както по номинален обем, така и по темп на растеж. За сравнение, за първите 6 месеца на тази година България е внесла стоки и услуги на обща стойност от 30.398 млрд. лева, което е ръст от 6.6% на годишна база.

Така общото външнотърговско салдо на страната ни (търговията с ЕС и с трети страни) възлиза на минус 4.829 млрд. лева, сочат предварителните данните на Националния статистически институт.  По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през периода януари - юни 2018 г. също остава отрицателно в размер на 2.886 млрд. лева.

Конкретно през юни 2018 г. общият износ възлиза на 4.631 млрд. лв. и нараства незначително спрямо същия месец на предходната година. Общият внос само за 6-ия месец на тази година достига 5.495 млрд. лева, което е ръст от цели 11.9% спрямо същия месец на миналата година.

Така само за юни общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и е на стойност 864.5 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е в размер на 541.9 млн. лева.

През периода януари - юни 2018 г. износът на България за трети страни (тези извън ЕС) намалява с 15.0%, в сравнение със същия период на 2017 г., и е на стойност 7.489 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 53.3% от износа за трети страни.

През периода януари - юни 2018 г. при износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2017 г. е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (17.3%) и „Химични вещества и продукти“ (7.4%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (49.6%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (40.0%).

Вносът на България от трети страни през периода януари - юни 2018 г. се увеличава с 1.4% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 10.573 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

При вноса от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - юни 2018 г. спрямо същия период на 2017 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (41.6%) и „Химични вещества и продукти“ (17.9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (14.3%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - юни 2018 г. е отрицателно и е в размер на 3.084 млрд. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 2.319 млрд. лева.

Обратното броене за българския лев започнаФинансовите министри на страните от еврозоната дадоха зелена светлина на българската стратегия за приемане на еврото

Детайлните данни за търговията на България със страните от Европейският съюз изостават с месец спрямо тези за търговията с трети страни.

Така през периода януари - май 2018 г. износът на България за ЕС се увеличава с 12.0% спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 14.887 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.8% от износа за държавите - членки на ЕС.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - май 2018 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Храни и живи животни“ (43.1%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“  (34.8%). Спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (30.8%).

Вносът на България от ЕС през периода януари - май 2018 г. се увеличава с 9.7% спрямо същия период на 2017 г. и е на стойност 16.389 млрд. лв. по цени CIF.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - май 2018 г. в сравнение със същия период на 2017 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (31.2%), а най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (15.8%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - май 2018 г. е отрицателно и е на стойност 1.501. млрд. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 496.5 млн. лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg