Близо 550 млн. лв. са укритите данъци в София

658
Близо 550 млн. лв. са укритите данъци в София

543.8 млн. лв. укрити задължения на фирми и граждани са установили ревизорите на столичната Национална агенция за приходите (НАП) през първите шест месеца на годината. Това показват резултатите от 2 475 ревизионни производства, приключили до 30.06.2009 г. Близо 2.5 пъти са се увеличили допълнително разкритите с ревизионни актове задължения спрямо същия период на м.г., съобщават от агенцията.

Най-голям е относителният дял на допълнително установените задължения по ЗДДС - 81 %. На второ място са разкритията по ЗКПО - 16.5 %. Размерът на укритото ДДС е 440.5 млн. лв. Укритите задължения по ЗКПО са 89,4 млн. лв.

Най-висок е ръстът на допълнително установените задължения по ЗДДС - 270%. Като абсолютен размер увеличението възлиза на 277,3 млн. лв. Значителен е и ръстът на установените задължения по ЗКПО - 224 %. Увеличението спрямо същия период на м.г. е с 49,5 млн. лв.

Разкриваемостта от една ревизия е нараснала близо два пъти. Към 30.06. 2009 г. средният размер на допълнително установените задължения от 1 ревизия е 219 717 лв., докато през посочения период на м.г. е бил 111 602 лв.

Постигнатите резултати са следствие от засилената контролна дейност в столичната дирекция на НАП и мерките за повишаване ефективността в областта на контрола: предварителен анализ на данъчнозадължените лица, насочване на проверките към рисковите браншове, непрекъснат обмен на информация с други институции с контролни функции и осъществяване на съвместни проверки, приключване на ревизиите по-рано от предвидения по закон срок от 3 месеца, в случите, когато това е възможно и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg