Близо 90% от бизнеса у нас среща сериозни проблеми при намирането на подходящ персонал

820
Близо 90% от бизнеса у нас среща сериозни проблеми при намирането на подходящ персонал

Анкетно проучване, организирано от Менпауър, световен лидер в консултантските услуги за подбор и оценка на персонал, показва, че 86% от бизнеса у нас среща сериозни проблеми при намирането на подходящ персонал. Като причини за тези проблеми компаниите посочват недостига на кадри, особено в локациите извън София, липсата на опит, квалификации и мотивация, нереалните очаквания от страна на кандидатите, прекалената динамика на пазара на труда като цяло, наплива от нови работодатели на пазара, които търсят персонал.

Анкетата беше проведена сред близо 300 специалисти по подбор на персонал в малки, средни и големи предприятия в София и провинцията, в периода юли и август тази година. Тя имаше за цел да отговори на основни въпроси - какви позиции се търсят най-много; кой е отговорен за подбора на персонал в отделните компании; в какви случаи бизнесът използва услугите на агенции за подбор на персонал; кои са каналите за привличане на кадри.

На въпроса „Как се справяте с продължителното отсъствие от работа на ваш служител”, едва 34% от компаниите отговарят, че прибягват до решението “временно назначение” - най-разпространената форма на трудова заетост в западноевропейските държави. Това се дължи, от една страна, на липсата на законова уредба за подобен тип заетост у нас. От друга - на недоверието на работната сила във временната заетост, която все още се свързва с неясност и несигурност.

Друг важен извод от анкетата е, че поради настоящите специфики и трудности на местния пазар на труда, бизнесът използва всички възможни канали за подбор на персонал – от обяви в печатни медии (20%), онлайн портали (19%) и лична препоръка (18%) до бюрата по труда (8%). Компаниите прибягват и до алтернативни методи като вътрешни конкурси сред служителите, активно поддържане на база данни от кандидати, университетски кариерни центрове, трудови борси, техники за хед-хънтинг, студентски стажове, общински организации.

Прави впечатление, че голяма част от анкетираните компании (77%) разполагат с отдел и/или специалист “Човешки ресурси” – доказателство за необходимостта от специализиран подход за подбор и оценка на персонал. Независимо от това, 82% от анкетираните компании прибягват до услугите на посреднически агенции.

Те обясняват нуждата от специализирани агенции за подбор на персонал с невъзможността им да се справят сами с недостига на кадри. От друга страна, аутсорсването на тази дейност им спестява време и допълнителни усилия, както и гарантира качество на услугата. Компаниите най-често се обръщат към услугите на агенции за подбор на персонал при позиции, свързани с по-специфични умения (54%) и нуждата от привличане на кадри от конкурентни компании (31%).

Голяма част от бизнеса използва услугите на подобни компании, когато не може да се справи сам, напр. за работни позиции извън София, при търсенето на голям брой служители, работници за производствени предприятия или при анонимно търсене на заместник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg