БМФ купи 4 нови кораба

1124
БМФ купи 4 нови кораба

Параходство "Български морски флот" (БМФ) е инвестирало 115 млн. долара за купуването на четири нови кораба за насипни товари. Дружеството планува придобиването на още шест нови плавателни съда до края на годината, които след приемането на промените в Кодекса на търговското корабоплаване ще могат да плават под български флаг.

Това съобщиха на съвместна пресконференция днес транспортният министър Александър Цветков и изпълнителният директор на БМФ Христо Донев. Донев уточни, че със закупуването на новите кораби размерът на общата годишна инвестиция във флота за 2010 год. става 260 милиона долара.

По този начин предсрочно ще се изпълни обещаната съгласно приватизационния договор инвестиция за първите 5 години от страна на собственика Параходство БМФ АД и германо-българския консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД, каза изпълнителният директор.

Два от новопридобитите кораба, които плават под малтийски флаг, получиха имената "Родина" и "България", с което се възстановява традицията от края на 19 и началото на 20- век български моряци да експлоатират плавателни съдове с тези имена, обясни Христо Донев. Другите два кораба носят имената "Витоша" и "Странджа". С покупката на първите четири кораба още ще се осигурят и нови 168 работни места, информира Донев.

Амбициозната инвестиционна програма ще гарантира стабилното развитие на БМФ и работните места в него, потвърдиха от морския синдикат. Те благодариха на настоящето правителство в лицето на министър Цветков, което за първи път по думите им подава ръка на бранша.

Приетите от правителството вчера поправки в Кодекса на търговското корабоплаване ще създадат условия повече кораби да плават под български флаг, коментира Александър Цветков. Това ще преобърне негативната тенденция, достигнала до 50 процентно намаляване на корабите под български флаг през последните две години, каза транспортният министър.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg