BMI: Инфраструктурният сектор в България остава силен

539
BMI: Инфраструктурният сектор в България остава силен

Активността на инфраструктурния сектор в България е останала сила през второто тримесечие на 2008 година, въпреки затрудненията, сочи докладът за инфраструктурата на България Q2 2008 на британската компания за бизнес информация Business Monitor International - BMI, цитиран от австрийския информационен уебсайт pr-inside.com.

Частните инвеститори в страната продължават да проявяват интерес към приватизацията на активи на предприятия за комунални услуги и транспортни компании, докато европейските институции за финансиране и развитие все още подпомагат държавата чрез кредити и програми за развитие на инфраструктурата. В доклада се прогнозира, че реалният растеж на строителната промишленост през 2008 г. ще бъде 16.6 процента.

Въпреки че според някои прогнози стойността на строителния сектор ще остане доста ниска, около 5.57 млрд. д. годишно между 2008 и 2012 г., този бранш е допринесъл с над 5 процента за общия обем на националното производство през 2007 г. - показател, който постепенно понижава стойността си.

Спрямо останалите държави от Източна Европа България има малко резултати при административните и правните реформи - ситуация, която започна да се подобрява след присъединяването на страната към ЕС. Много анализатори са на мнение, че тромавата бюрократична система и бавното обработване на документацията са сериозна пречка за инфраструктурния сектор.

Освен това много проекти от сектора отчитат повишение на разходите заради ускоряването на инфлацията и допълнителни проекти, непредвидени в първоначалните планове. В резултат на това те се оказват ненадеждни. Такъв е случаят с АЕЦ Белене и околовръстното шосе на столицата София. Инфлацията е ключов фактор, отговорен за отлагането и преразхода при много проекти.

Друг обезпокоителен фактор в момента е ефектът от затегнатите условия за кредитиране
на световните пазари, който оказва въздействие върху операциите по финансиране на проектите. В доклада на BMI се прогнозира, че инфлацията в България ще бъде 9.5 процента през 2008 г., а в реално отношение растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ще спадне до 5.8 спрямо 6.2 процента за 2007 година.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg