БНБ постигна доходност от 0.02% за полугодието на валутните резерви

2702
БНБ постигна доходност от 0.02% за полугодието на валутните резерви

Пазарната стойност на брутните международни валутни резерви на България към края на юни 2011 г. е 12.34 млрд. евро, което спрямо края на 2010 г. представлява намаление с 637 млн. евро, се вижда от шестмесечния отчет на БНБ

Спадът в размера на международните резерви се дължи главно на реализираните нетни продажби на резервна валута (евро) на търговски банки и на намалението на техните средства по ЗМР сметки в евро при БНБ.

Нетният доход от управлението на международните валутни резерви през отчетния период възлиза на 0.66 млн. евро, което представлява 0.02% нетна доходност за периода.

Нетният доход на активите в евро е сума от три компонента. Доходът от инвестиции на международните резерви на БНБ през отчетния период е в размер на 41.79 млн. евро, което се равнява на 0.38% доходност за периода. Доходът от валутен дисбаланс се дължи изцяло на промяна на цената в евро на монетарното злато през отчетния период (т.е. няма покупки или продажби на злато) и е отрицателен в размер на 36.22 млн. евро. Разходът за платени лихви по пасива на баланса на управление „Емисионно“ е 4.91 млн. евро.

Въпреки че към края на юни 2011 г. спот цената на златото в щатски долари се повишава на годишна база с 5.9%, цената му в евро се понижава с близо 27 евро за тройунция спрямо тази от края на 2010 г. главно поради факта, че през отчетния период щатският долар поевтинява значително спрямо еврото.

Делът на активите в евро е средно 87.42% за първото полугодие на 2011 година.

През отчетния период в структурата на активите по финансови инструменти не настъпиха значителни промени, като относителният дял на инвестициите в ценни книжа намалява до 74.16% за сметка на увеличаване дела на инвестициите в депозити.

Основната част от активите продължава да е концентрирана в сектора до 1 година (текущи сметки, краткосрочни депозити във валута и злато и краткосрочни ценни книжа), като средно за периода техният дял в активите е 66.50%.

Източник: БНБ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
15:12 | 2 December 2011
Валутните резерви са намалели с 637 милиона, но пък Българската народна банка е постигнала доходност от тях от 0.02 %. На подобни информации могат да вярват само тези, които нямат представа от изчисления. Ако на намалението на валутните резерви с около 4 - 5 % банкерите му казват постигната доходност, то те изглежда, че не разбират нищо не само от изчисления, но и от финанси. Не е случайно, че страната се намира в условия на валутен борд от края на миналия век и Българската народна банка почти няма възможности да влияе върху икономическите и политическите процеси в страната. Както и да ги изчисляват валутните резерви, в каквато валута си искат, при намалението им не може да се постигне положителна доходност. Подобни информации показват нивото на работещите в банковата система в страната. Congratulations to the team of Profit.Bg. Have a nice weekend to all the participants on the Bulgarian Capital Markets as well as a lot of successes on Bulgarian Stock Exchange.
философ
# 1
13:12 | 2 December 2011
Браво на тях
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg