БНБ прие наредба за реда по придобиване и търговия с държавни ценни книжа

1005
БНБ прие наредба за реда по придобиване и търговия с държавни ценни книжа

Управителният съвет /УС/ на БНБ е приел Наредба номер 5 за реда и условията за придобиване, регистриране, изплащане и търговия с държавни ценни книжа /ДЦК/, съобщиха от банката.

УС е приел също Наредба номер 15 за контрол върху сделките с ДЦК, Наредба номер 31 за сетълмент на ДЦК и нова Тарифа за таксите и комисионите за обработка на сделки с ДЦК.

Новоприетата Наредба 5 е съобразена с концепцията за "единен паспорт" в сферата на инвестиционните услуги и по-конкретно на пазара на ДЦК, като се разширява кръгът на лицата, които имат право да участват в Депозитара на ДЦК в БНБ.

Това могат да бъдат както местни, така и чуждестранни /от държави от ЕС/ банки и инвестиционни посредници, получили лиценз за извършване на инвестиционни услуги и дейности с ценни книжа.

По отношение придобиването на ДЦК на първичния пазар се запазва сега съществуващият ред, при който участници в аукционите могат да бъдат само първични дилъри на ДЦК, като се въвежда изискването за доказване на тяхната техническа готовност за работа със системата АДЦК, преди да бъдат допуснати до нея.

Новата наредба дава право на първичните дилъри при аукциони за замяна на ДЦК да подават поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от името и за сметка на свои клиенти.

Промяната в Наредба номер 15 е свързана с избора на първични дилъри на ДЦК. Съгласно новите разпоредби, изборът ще се осъществява един път годишно от комисия, определена от министъра на финансите, въз основа на утвърдени от него критерии.

С промените в Наредба номер 31 за сетълмент на ДЦК по-ясно е определена функцията на БНБ като агент по сетълмента на сделки с ДЦК, както и самата система за сетълмент.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg