БНБ: Стабилен ръст над 6% и висока инфлация през първото полугодие

772
БНБ: Стабилен ръст над 6% и висока инфлация през първото полугодие

През първата половина на настоящата година се очаква ръстът на икономиката ни да се запази при относително високи нива над 6%, сочи докладът на БНБ за първото тримесечие. За сравнение, през миналата година ръстът на икономиката възлезе на 6.2%.

Основен принос за прогнозирания ръст се очаква да имат чуждестранните инвестиции, нетният износ и вътрешното потребление. Промените в данъчното законодателство и плоският данък са друг позитивен фактор, който се очаква да окаже положително въздействие за увеличаване на разполагаемите доходи на населението.

По отношение на дефицита по текущата сметка, който се сочи като една от основните заплахи пред финансовата стабилност на страната ни, от централната финансова институция не прогнозират същественото му намаляване в процентно отношение от БВП.

Преките чуждестранни инвестиции, които за изминалата година напълно покриха отрицателното салдо, се очаква и през настоящата 2008 да запълнят "дупката".

От БНБ очакват кредитната активност в страната ни да се запази силна, но постепенно темповете на растеж на банковите кредити да се забавят, до голяма степен и в резултат на предприетите от банката ограничителни действия.

Инфлацията се очаква да продължи да е висока, особено през първата половина на настоящата година, след което постепенно да започне да се понижава.

За цялата изминала година нивото на инфлация в страната ни възлезе на 7.6%, което бе второто най-високо ниво сред страните от региона. Единствено Турция ни е изпреварила в това отношение, където нивото възлиза на 8.8%, но трябва да се подчертае, че страната не е членка на ЕС.

По ръст на брутния вътрешен продукт страната ни също се представя доста добре, като с реално повишение от 6.2% отново сме на второ място в региона след Сърбия, където за 2007 г. е отчетен ръст от 7.5%.

Неблагоприятно развитие на кризата в ипотечния сектор в САЩ е довела до нарастваща несигурност на международните финансови пазари, което несъмнено оказва и ще продължава да оказва въздействие и у нас, коментират специалистите от БНБ.

В България в началото на годината оценките на бизнеса за текущата икономическа конюнктура и очакванията за следващите месеци обаче остават положителни. Потребителското доверие леко се е подобрило, в сравнение с втората половина на изминалата година през първото тримесечие, сочи още докладът.

Като рискове пред ръста на икономиката ни и евентуалното й забавяне под 6% се сочи възможно по-голямото от очакванията забавяне на ръста на икономиката на Еврозоната, което може да се предопредели от кризата, обхванала пазара на недвижими имоти и високите цени на енергийните ресурси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg