Богати дават 2 млн. евро за круизи

1872
Богати дават 2 млн. евро за круизи

По данни на Българско круиз общество у нас годишно на круиз плават около 1500-2000 круиз-пасажера, като очакванията за 2010 г. са тази бройка да надхвърли 2500, съобщиха от сдружението с нестопанска цел.

Според проучване на сдружението все по-рядко круизите се приемат като скъпа почивка. Близо 2 милиона евро са били разходите за подобен вид пътувания на българи през тази година, каза председателят на сдружението Илиян Иванов. За 2010 г. се очаква за круизни пътувания българите да похарчат около 3 млн. евро.

По данни на Асоциацията на международните круиз линии за последните двадесет години фаталните случаи на борда на круиз лайнери са едва 18, единадесет от които - от един инцидент. Това го превръща в най-безопасния транспорт в света. Ежедневно на вода са над 350 презокеански круиз лайнера, посещаващи почти 2000 дестинации по целия свят. Според проучване на асоциацията за 2008 г. потребителският интерес към круизите е силен, независимо от икономическите условия и поскъпването на горивата.


Общо 77 на сто от традиционно пътуващите на круиз и 55 на сто от онези, които тепърва проявяват интерес към този вид почивка, възнамеряват да предприемат круиз в следващите три години. 95 на сто от пасажерите са доволни от круиз преживяването си. Възрастовата граница на круиз пасажерите спада с всяка година.

За 80 на сто от пасажерите, круиз ваканциите са добър начин да проучат дестинации, в които биха искали да се завърнат, а това показва, че те са най-добрите потенциални потребители на пътувания. 72 на сто от анкетираните посочват, че ако пристанището (за начало и край на круиза) се намира по-близо до местоживеенето им, биха били по-склонни да предприемат круизи. Круиз пасажерите са първокласни туристи, те предприемат 39 на сто повече пътувания на година от туристите по суша и предприемат повече видове ваканции като обикновено една от четири е круиз.

Обикновено те харчат 50 на сто повече по време на ваканциите си, отколкото туристите по суша.

Традиционно туристите, включително круиз пасажерите (75 на сто), пътуват по двойки, обикновено със съпруг/а, също се наблюдава стабилно увеличаване на дела на семействата с деца под 18 г. (25 на сто за 2008, 13 на сто за 2002).

Туристите, включително и круиз пасажерите, смятат дестинацията като най-влияещ аспект при избор на ваканция. Въпреки напредъка на интернет и онлайн разплащанията, всеки 9 от 10 пасажера предпочитат да направят резервацията чрез круиз експерт, вместо сами. Преди избора на круиз, един пасажер разглежда средно 12 интернет сайта.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg