Борисов: 2011-а трябва да стискаме зъби

1463
Борисов: 2011-а трябва да стискаме зъби

2011-а трябва да стискаме зъби, 2012-а година ще започнат да излизат проектите, които ще дадат добри резултати. Това каза премиерът Бойко Борисов на VІІІ конгрес на КТ „Подкрепа", цитиран от агенция „Фокус".

Не виждам в следващите години, коя партия ще носи политическа отговорност, заяви Борисов. Дойдохме в безпрецедентна криза в цял свят, когато се считаше, че в България криза няма", каза той и заяви, че не е имало никакви буфери като противодействие в „окото на кризата". Заварихме в държавата всички спрени еврофондове и всички ги пуснахме, усвояваме ги десет пъти по-бързо, каза премиерът.

Министър-председателят присъства днес на откриването на VІІІ конгрес на КТ „Подкрепа". Най-висшият форум на синдикалната организация се провежда в Зала 3 на НДК. Конгресът е върховен орган на Конфедерацията, който се свиква веднъж на четири години. В него участват 800 делегати от цялата страна - представители на регионалните и браншови структури на синдиката.


Конгресът бе открит с встъпително слово на президента на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Синдикалният лидер потвърди, че наследството, което правителството завари в отделните ведомства, бе катастрофално.

Константин Тренчев отчете, че синдикатът няма никакви дългове и кредити и че международният членски внос е платен за години напред.

Тренчев описа коалиционното управление на Тройната коалиция като „подялба на плячка между хищници" и заяви, че е загубено ценно историческо време. По думите му - не е управление в екип това, при което заместник-министър се отчита не на министъра, а на партийния си лидер.

Тренчев заяви, че при настъпващата криза „болестта се задълбочаваше, а пациентът беше оставен без лекарства". Най-голямата стачка в българската синдикална история, беше на учителите, каза той и спомена протестите в отделни предприятия и честите протести в металургичния комбинат „Кремиковци".

След изборите миналата година, той посочи, че социалният диалог е бил възстановен в рамките на десет дни. Пакет от 32 антикризисни мерки бе приет на 10 септември, но за голямо съжаление твърде малко неща бяха приложени на практика, каза Тренчев.

По думите му - днес българското общество има съзнание за криза, липсва обществен морал и се осъзнава необходимостта от промени.

Пациентът, тоест държавата, е сериозно болна и страда, каза той. Тренчев заяви, че трябва да се разсъждава върху въпроса, защо след 22 години страната е толкова различна от мечтаното.

Президентът на КТ „Подкрепа" засегна и темата за отварянето на досиетата и каза, че структурите, които са можели да влияят върху политиката, са били зависими. Той посочи, че синдикатите също трябва да бъдат проверени и КТ „Подкрепа" е предприела такива действия още 2008 година. Според него - необходима е проверка за принадлежност към структурите на бившата ДС на социалните партньори, както и на Светия Синод и Главното мюфтийство.

В работата на VIII-ия КОНГРЕС на КТ „Подкрепа" ще вземат участие над 30 чуждестранни гости от 20 страни, сред които са: Яап Виенен, зам.-генерален секретар на МКП - вторият човек в световната синдикална йерархия; Жозеф Ниемец от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) - най-издигнатият лидер от Източна Европа от полската „Солидарност", който през месец май 2011 г. в Атина предстои да бъде избран за зам.-генерален секретар на ЕКП; Йоргос Дасис - президент на Групата на работещите в Европейския икономически и социален съвет в Брюксел; Бернар Ноел - генерален секретар на белгийските либерални синдикати; президентът на най-големия турски синдикат „Хакиш"; вицепрезидентите на канадските синдикати FTQ, на румънския картел „Алфа", на гръцкия GSEE и на унгарската „Лига", както и синдикални лидери на високо равнище от Франция, Италия, Полша, Китай, Русия, Унгария, Гърция, Малта, Испания, Румъния, Кипър, Македония, Азербайджан и др. За първи път в България и в страна от Източна Европа ще гостува толкова висок ранг синдикален лидер от бразилския синдикат СИТ - това е организацията на бившия президент Лула да Силва и на настоящия президент Дилма Русев.

През втория ден от работата си Конгресът ще приеме Устав, ще утвърди общата Програма на Конфедерацията за следващите четири години, ще вземе решения по всички въпроси, засягащи цялостната й дейност. През третия ден от работата си Конгресът ще избере екип от президент и вицепрезидент с мандат до следващия конгрес. Новоизбраният Изпълнителен съвет на КТ „Подкрепа" ще даде пресконференция за представителите на медиите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Неверник
# 0
13:02 | 8 February 2011
Трай коньо за зелена трева.Вече 21 години обещания все от талантливи управници.От стискане останахме без зъби. А 2012 г, я някоя криза нейде си, я нефта поскъпнал, я храните.И ние понеже сме останали без зъби остава да си стискаме дъртите макари.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg