Борисов: Докато ние сме на власт, 3-процентният бюджетен дефицит ще бъде спазен

951
Борисов: Докато ние сме на власт, 3-процентният бюджетен дефицит ще бъде спазен

Ще продължим с реформите и със съкращенията в сферите, където няма икономическа ефективност, колкото и болезнени да са те. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който участва в работен обяд с членовете на Американската търговска камара в България.Темата на срещата е „Стимули за икономически растеж, нови технологии и научни изследвания в България през 2012 г.”, предаде агенция “Фокус”.

Във времето на финансова и икономическа криза и зад Океана, и в Европа, проблемите на всички са ясни. Държавите се делят на такива, които бързо и ефективно правят своите реформи и въвеждат системите си така, че да могат да издържат на кризата, и държави, които чакат помощ от Международния валутен фонд и другите фондове за спасение.

България избра този път - да бъдем дисциплинирани и да не сме от тези, които чакат да ни подбутват и да ни подпомагат.

Затова на Европейските съвети защитаваме изключително много Пакта за финансова стабилност, особено в неговата част за спазване на 3 % дефицит и 60 % таван на дълга.

Затова, като финансови показатели за 2011 г. България е сред трите най-дисциплинирани държави в Европа. Това вече се отчита и от канцлера Меркел, и от президента Барозу, и във всички доклади, които има по тази тема - каза Борисов.

Това, което предстои на много европейски държави да направят, България и българският народ си го изстрада и извоюва години наред и сега е времето, когато трябва да започне своя икономически растеж - каза премиерът.

Има спорове - дали не можем да пуснем малко повече дефицита, да похарчим повече пари. Но много от държавите, включително и бившият източен блок, направиха този експеримент и той показа, че е фатален за икономиката и финансите на всяка една държава. Докато е нашето правителство на власт, 3-%-ят бюджетен дефицит ще бъде спазен - заяви Борисов.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg