Борисов: Докладът на ЕК е поздравление за мен

851
Борисов: Докладът на ЕК е поздравление за мен

Премиерът Бойко Борисов оцени доклада на ЕК като приятелски и партньорски, с ясни заключения и точни препоръки.

"Като цяло, това е поздравление за мен. ЕК е на мнение, че българското правителство демонстрира трайна политическа воля да продължи стратегията си за провеждане на реформи", заяви премиерът, който събра депутатите от ГЕРБ, за да ги запознае с доклада.

"В последните дни чух какви ли не интерпретации и измислици. Ще изчета целия доклад, защото има медии, които си позволяват преди да е излязъл официално, да пускат обявления, които не отговарят на истината", допълни Борисов.

„Механизмът за сътрудничество и проверка бе създаден при присъединяването на България към ЕС, за да се помогне на страната да създаде безпристрастна и ефективна съдебна система. Това е национална задача. За изпълнението е необходимо правителството да приложи основните закони, а съдебната власт да промени практиките си, за да ги приложи, както е необходимо", се посочва в доклада.

„Вече говорих с главния прокурор, така че сме се разбрали какво трябва да правим и се върви в крак с препоръките", увери Борисов, цитиран от Агенция "Фокус". Според премиера предстои ръководството на съдебната власт да покаже, че има воля за провеждането на необходимите реформи.

Той прочете, че в доклада ЕК иска и по-задълбочено обучение на кадри от съдебната власт, за воденето на по-ефективни дела. „Веднага Попова и ВСС трябва да седнат и да изчетат всички препоръки спрямо съдебната система и да се предприемат мерки", заяви Борисов.

Премиерът добави, че в доклада пише, че през лятото на 2012 г. ЕК ще извърши цялостна оценка за прилагането на механизма.

Борисов заяви, че след три месеца ще бъдат направени някои промени, по отношение на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, който бе отхвърлен в парламента. „Ще очаквам от ПГ на ГЕРБ много мощно да го подкрепи. Подготвени са и изменения в Закона за обществените поръчки и вече има видим ефект от осъществения от ВСС мониторинг по високите етажи на властта", заяви премиерът.

Източник: bTV

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg