Борисов: Еврозоната е наша дългосрочна цел

1294
Борисов: Еврозоната е наша дългосрочна цел

Приемането на България в Еврозоната е една дългосрочна цел. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Народното събрание. Премиерът посочи, че ако нашата страна подкрепи политическото споразумение, България ще избегне опасните последици от Европа на две скорости. Той посочи, че винаги са работили за приближаването на България към стандарта в ЕС.

Премиерът заяви, че България трябва да се впише в актуалните процеси в ЕС и да се превърне в активен член на Европейската общност. Премиерът заяви, че нашата страна ще се присъедини към Пакта за стабилност на ЕС. Той посочи, че България е една от страните с най-малък дълг в ЕС и въпреки кризата, към момента сме с най-ниски данъци в целия ЕС.

Българското правителство вече е подготвило национален план за финансова стабилност, част от общата управленска стратегия.


Сред мерките, които са предвидени са: повишаване на конкуренцията и ограничаване на влиянието на монополните структури, модернизиране на системите на образование, повече иновации, подобряване на регулаторната рамка, реформиране на пазара на труда, осъществяване на пенсионна реформа, подобряване на фискалните рамки, по-добро и прозрачно управление на фискалния сектор.

Премиерът заяви, че времето, когато България е казвала безкритично "да" на всичко, е свършило. „Ние ще отстояваме своите национални интереси ясно и категорично, затова България ще държи да запази своите конкурентни предимства; на първо място това са ниските данъци. Ще продължим да отстояваме независимостта на данъчната си политика и няма да допусне пряко или косвено повишение на данъците", заяви премиерът.

"На Европейския съвет ще бъде разгледано политическо споразумение за пакта "Евро +". Финансовата и икономическата криза показаха, че политическото управление има нужда от подобряване и заздравяване", каза премиерът. Премиерът посочи, че и португалското правителство е подало оставка.

Той съобщи, че лидерите на еврозоната са се споразумели за пакта "Евро +". Целта е по-добра координация на средствата на европейските държави с цел повишаване на конкурентоспособността.

"Правителството на България не бива да остава извън този ключов пакт. Приемането на България в еврозоната е важно за страната, защото става въпрос за икономическата стабилност. България ще избегне опасните последици от установяването на "Европа на 2 скорости". Винаги сме работили да приближим страната до останалите европейски страни, да направим невъзможно безотговорното финансово положение.

Валутният борд бе поставен, за да се овладее икономическата ситуация през 1996-1997 г., но това вече не е достатъчно.

България ще се присъедини към пакта "Евро +". Подкрепата ни за еврото е принципна", заяви още премиерът Бойко Борисов.

Източник: БНР, Фокус

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg