Борисов и БСП се караха за Евро плюс, доходи и кучета

899
Борисов и БСП се караха за Евро плюс, доходи и кучета

Премиерът Борисов призна пред депутатите, че доходите на хората са ниски, но подчерта, че в условия на криза правителството прави възможното. Докато отговаряше на този въпрос, премиерът коментира от трибуната и инцидента с Корнелия Нинова, която беше нападната от домашно куче.

Министър-председателят се обърна към Корнелия Нинова, като каза, че промените в Наказателния кодекс, според които вече пострадалите могат да осъдят недобросъвестните собственици, са направени заради нея. Борисов каза с усмивка, че тя трябва да е благодарна за грижата.

В лично обяснение към него социалистката отвърна: "Тъй  като вече започвам да се изнервям от вашите реплики и нападки, искам да заявя, че това тук не е футболното игрище в Банкя, където с едната ръка играете мач, а с другата ядете филия с мас".

Тя призова Борисов да престане да принизява ролята на парламента, защото лично той е една от причините институцията да е с един от най-ниските рейтинги.

„Помните ли как преди време ми се обадихте и ми казахте: защо не се разберем кат' мъже? Аз ви предлагам - защо сега не излезем навън, да се разберем кат' мъже, да се върнем в залата и да отдадем на хората в парламента нужното уважение", каза още Нинова.

Борисов обаче не отговори нищо, прекръсти се и отново с усмивка на уста напусна залата.

След това пред журналисти той коментира: „Аз исках най-добронамерено да кажа, че този закон защитава гражданите. А, че ям филия с мас, ами татко беше сирак, майка - сирак, аз съм израсъл по най-бедния начин. Да, играех със скъсани гуменки и ядях филия с мас. Тогава баща му на Станишев обясняваше, че живеем в най-доброто общество на света, след което те сега ни питат за доходите, като че не е криза. Не виждам основания г-жа Нинова да се подиграва за бедното ми детство. Те живяха в охолство членовете на Политбюро и децата им. Ясен ли съм?".

Премиерът излезе и докато Сергей Станишев, лидер на БСП, представяше декларация от името на ПГ на Коалиция за България за пакта Евро Плюс. На въпрос - защо е напуснал залата, премиерът отговори: „Тези не ги слушам".

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък отбеляза, че премиерът не желае да слуша декларацията на Коалиция за България. Станишев припомни, че премиерът преди две седмици се е съгласил да има дебат по Пакта Евро Плюс

" Г-н Станишев с цялото си уважение към вас, не към това, което прочетохте, направих тази демонстрация", каза после премиерът, връщайки се в Пленарна зала: "Всеки път като дойда в парламента, точно тогава започвате да четете декларация, за да ви дават по телевизията. Обявете си декларацията за деня, аз ще дойда да ви изслушам, защото темата, която казахте, е изключително важна за цяла Европа, ЕС и разбира се и българите" - каза Борисов.
Абсолютно сте прав и искам тази тема да се разгледа в парламента и да я дебатираме - и за еврото и какво би станало, ако продължи Европа по същия начин да плаща пенсии и заплати.

Средната работна заплата нараства въпреки кризата, заяви Борисов.

Търсим възможности за запазване на фискалната стабилност и да предприемем съгласувани действия с партньорите ни от ЕС за повишаване на доходите. Ние сме единствената държава, която във време на финансова криза, не се изкуши да повиши данъците. Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента, отговаряйки на въпрос на левицата за политиката на доходите.

Борисов посочи, че в Националния съвет за тристранно сътрудничество се обсъждат проблемите за инфлацията, данъчноосигурителната тежест и доходите :
„Наясно сме, че тяхното равнище е ниско, но повишаването им в момента е вредно за финансовата стабилност и влияят негативно върху стремежа за растеж на икономиката, както и създават възможност за увеличаване на сивата икономиката. Усилията ни са насочени към това да имаме устойчиво и постоянно нарастване на доходите, а не към постигането на краткотрайни ефекти", каза още Бойко Борисов.

Станишев пък коментира, че социалният и финансовият министър месеци разиграват театър за компенсирането на доходите. Според Станишев, в продължение на месеци социалният министър Тотю Младенов е казвал, че трябва да има увеличение на минималната работна заплата, а финансовият министър Дянков разигравал лошото ченге. „Вие определяте правителствените политики - можете да наложите на двамата министри да съгласуват мненията си", призова Станишев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg