Борисов: Изготвихме модерна енергийна стратегия

1282
Борисов: Изготвихме модерна енергийна стратегия

Голям проблем за България за момента е ниската енергийна ефективност, но това дава й възможност за голям напредък в тази ключова за Стратегия „Европа 2020" цел. Това послание отправи министър-председателят Бойко Борисов в приветствие към делегатите на Ден на българската енергетика 2010, който се провежда в столицата днес.

Над 200 души - представители на дипломатически мисии у нас, народни представители, експерти от държавния и частен енергиен сектор, се регистрираха за участие в събитието, организирано от Националният съвет на България в Световния енергиен съвет под патронажа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, информираха от организаторите.

„Българското правителство вече изработи проекта на модерна енергийна стратегия, която напълно съответства на европейската енергийна политика. В близките дни той ще бъде предложен за обществено обсъждане и вярвам, че всички вие ще се включите активно в дискусиите по него", се казва в словото на премиера Борисов.

Той подчертава ролята на диалога между изпълнителната власт, бизнеса и неправителствения сектор и изразява очакванията си, че в този случай диалогът ще бъде особено отговорен, защото тази стратегия може да се превърне в необходимия за държавата импулс за икономически растеж.

Развитието на енергетиката трябва да се основава на надеждна инфраструктура, диверсифицирани и сигурни източници и пътища за доставка, чисти технологии, устойчиво използване на възобновяемите енергийни източници, казва господин Борисов в словото си към участниците в Деня на българската енергетика 2010.

Основните цели, свързани с насърчаването на производството на енергия от възобновяеми източници, трябва да са насочени към развитието на вътрешния пазар, съчетано с адекватно планиране на инфраструктурата. Това заяви в приветствието си към делегатите на Ден на българската енергетика 2010 европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер.

Развитието на инфраструктурата ще подобри сигурността на доставките и ще предостави възможността за използването на алтернативни източници включително и в случай на газова криза, заяви Йотингер.

Третият либерализационен пакет съществено увеличи задълженията и правата на регулаторните органи, свързани с наблюдението, разследването и прилагането и комисията ще следи отблизо страните-членки, които не са представили плановете си за енергийна ефективност, подчерта комисарят. Той допълни, че трябва да бъдат предоставени алтернативни източници на финансиране на инфраструктурните дейности.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg