Борисов: Как ДКЕВР защитава интересите на потребителите

874
Борисов: Как ДКЕВР защитава интересите на потребителите

„Комисията е държавен орган, който съществува само и единствено с цел да защитава интересите на потребителите на услугите в ситуация, при която за тях няма свободен избор на доставчик, и ролята на ДКЕВР в тази връзка е важна и отговорна. Успешната работа изисква от нас да бъдем изключително взискателни към качеството на работа на държавния регулатор", заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с полученото становище по поставените от него въпроси, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

„Бъдещите действия и работата на комисията трябва да бъдат ориентирани изцяло в полза на потребителите и максимално прозрачни. Задължително е да се намери оптимален баланс между необходимите инвестиции на дружествата, сигурността в електроснабдяването и ползата за крайния потребител. Същият подход трябва да се приложи и при ценообразуването. Недопустимо е обществото да не разбира ясно връзката между направените инвестиции и цената на услугата, каквато е ситуацията в момента. Всеки потребител трябва да знае за какво плаща, а решенията на ДКЕВР да отразяват нейната прозрачна, последователна и предвидима регулаторна политика.

Буди недоумение фактът, че не се изпълняват решенията на държавния регулатор по отношение на връщането на едномесечното отчитане на електроенергията. Оказва се, че воденият вече няколко месеца спор между ДКЕВР и ЧЕЗ е в „патова ситуация", след като ВАС е спрял предварителното изпълнение на решенията на комисията. Явно е, че съществува проблем, който е свързан или с прилагането на законовите правомощия на държавния регулатор, или с процеса на изграждане и поддържане на авторитета му.

Решенията на комисията се взимат от 13 човека, но в същото време е видно, че многобройният състав не допринася за тяхното качество и тежест. Това от своя страна поставя и въпроса обосновани ли са разходите на държавата за възнаграждения на членовете на комисията.

От приложените данни в отговора на ДКЕВР става ясно, че за 2008 г. средното възнаграждение на членовете на комисията е около 4350 лв., като от бюджета на комисията за заплати, над 50% отиват за възнаграждения именно на тези 13 човека.

Предстои задълбочено обсъждане на необходимите законови промени, които да отговорят по адекватен начин на поставените проблеми", допълни министър-председателят.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg