Борисов към министрите: Имате 3 месеца

843
Борисов към министрите: Имате 3 месеца

Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите си в срок от три месеца да се изпълнят препоръките от доклада на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдие и вътрешен ред.

След като правосъдният министър Маргарита Попова увери, че повечето изисквания ще се изпълнят до 8-9 месеца, Борисов категорично я репликира: "За 8-9 месеца не си правете устата". Той поиска от зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов през август, макар депутатите да почиват, комисиите да подготвят законите, за да може веднага след това да влязат в сила.

Премиерът обеща всички препоръки да започнат да се изпълняват с "екшън план" още от следващия вторник.

Борисов цитира извадки от текстове на доклада, които според правителството са съществени. Сред тях са, че новата стратегия за реформа на съдебната система показва твърдата политическа воля за постигане на дълбока и трайна реформа.

Препоръката към тази констатация е да се подобри съдебната практика, така че съдебната власт да действа повече по-активно и да покаже силно чувство за отговорност. Отчитат се положително промените в НПК, одобрени в края на май с цел да намалят процедурните рестрикции, за да се ускори съдебният процес.

Препоръката е България да инвестира в подобряване на съдебната практика. „Комисията наблюдава известна съпротива на част от прокуратурата да започне разследване на базата на очевидни сигнали и да проведе пълно и навременно разследване.

За да се запази репутацията на магистратурата България трябва още повече да укрепи отчетността на съдебната система чрез стриктно прилагане на всички законови дисциплинарни мерки за санкциониране на корупцията", цитира още Борисов. ЕК отчита положително и наложените дисциплинарните санкции за магистрати по повод сигналите за корупция и търговия с влияние.

Подготвените промени в Закона за съдебната власт, според доклада, ще доведат до значително укрепване на ролята на ВСС, но ВСС трябва да използва силната си роля, като бъде инициатор на предложения за подобряване на ефективността на съдебната система. Отчита се, че на ниво съд важните случаи имат малко развитие.

Тук Борисов отправи молба към независимата съдебната власт много внимателно да изчете доклада, препоръките към него и да каже какви мерки ще приеме в следващия доклад тази препоръка да я няма.

Положително се оценява и работата на Комисията "Кушлев", като се констатира обаче, че въпреки това броят на потвърдените от съда решения на комисията остава много нисък. В доклада се посочва, че България напредва в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, като за напредък в тази посока се препоръчва по-силна защита на свидетелите.

Борисов признава, че прилагането на законодателство в областта на конфликт на интереси показва слабост и че трябва да се укрепи чрез създаването на независим орган. Министерският съвет вече е приел закона и е внесен в НС.

„Прилагането на законодателството в областта на обществените поръчки показва сериозна слабост. Административните и съдебните органи не са в състояние да защитят по ефективен начин обществените поръчки от конфликт на интереси", цитира още премиерът. Той обеща да се увеличи капацитетът на Агенцията за обществени поръчки с минимум 20 бройки, каквато е препоръката, а новият закон за обществени поръчки да бъде приет в срок от три месеца.

„Аз мисля, че това, което бяхме поели като ангажимент за тази една година - да върнем доверието на ЕК към България много ясно е показано в този доклад", каза още премиерът. Той подчерта, че специализираните съдилища ще започнат да действат от 1 януари 2011-а година, като вече е подсигурена сградата. В доклада, според него, те се толерират изключително много.

„Така че ЕК трябва да знае, че България оценява и положителните оценки, които ни дава, и приема препоръките много амбициозно и само в рамките на месеци те ще бъдат отстранени, а някои още веднага - тези, които са в парламента".

Борисов се похвали, че и австрийският канцлер е казал, че нашият доклад е много по-добър от този за напредъка на Румъния и че е много доволен от оценките, които се дават на България. "Моето чувство за скромност знаете е известно - не бих могъл да коментирам, но се надявам вие като прочетете и единия, и другия доклад да оцените за тази една година какво сме направили ние и какво са направили нашите съседи", каза премиерът.

Той изтъкна, че е много горд от фразата, която се констатира в доклада, че "правителството има силна политическа воля" и я повтори на няколко пъти. Той коментира още, че магистратите тегнат като воденичен камък върху народа, оценката на ЕК и просперитета на държавата, като подчерта, че ако някой в държавата е получил 13-та и 14-та заплата, са били точно те. Той ги определи като "хора, които се визират като най-несвършилите работата си".

"Помните тогава какви думи изрекоха за Дянков, но той понеже е възпитан и няма да им го върне сега, защото би могъл да им го върне по един много, много добър начин", отбеляза Борисов. Премиерът оценява като умерен и вицепремиерът Цветанов по отношение на отношението му към съда. По отношение на коментара на Лазар Груев, председател на ВКС, Борисов запита как го е прочел, като подчерта, че има две дела и две присъди от 208 производства. "Оттук нататък оставям наистина на г-н Груев да прочетат доклада, да направят тълкуванията както искат, да напишат едно писмо, както ние до ЕК и в него публично да каже с кое е съгласен, с кое не е съгласен", препоръча той и добави: "те самите са малко като "гузен негонен бяга".

По отношение на препоръките в областта вътрешен ред отношение взе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, като благодари за свършената работа на служителите от системата и на парламентарната група на ГЕРБ за бързите реформи за МВР и ДАНС. "Това, което в момента има пред ръководството на МВР е едно предизвикателство да затвърдим това, което постигнахме досега", каза Цветанов.

Той увери медиите, че това, което е обещал на премиера в близките седмици да се проведат още операции, ще се осъществи. Цветанов подчерта, че вече са били проведени семинари за подобряване на административния капацитет по разследването, каквато препоръка има в доклада на ЕК. Самият премиер изтъкна, че по този въпрос се работи доста активно. Министър Цветанов каза още, че законодателството, свързано с вътрешните работи, ще бъде приоритетно изпълнено.

Финансовият министър Симеон Дянков ще бъде отговорен за обезпечаването на необходимите финансови средства за обезпечаването на реформите - осигуряването на повече служители в Агенцията по обществени поръчки, за новите специализирани съдилища и др. Тези средства ще влязат в рамката на проекта за бюджет 2011.

Маргарита Попова изтъкна, че доверието към страната ни се е върнало. "Това е посланието, което лъха от всяка страница на тазгодишния доклад", подчерта тя. Според нея, сега препоръките на ЕК звучат като подкрепа, защото правителството работи в сътрудничество страните-членки.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg