Борисов: Мерките остават до 31 януари, компромиси - само в образованието

4220
Борисов: Мерките остават до 31 януари, компромиси - само в образованието

Противоепидемичните мерки ще останат в сила до 31 януари. Дотогава ще следим развитието на ситуацията и ще се вземе решение дали и каква част от мерките могат да бъдат разхлабени след тази дата. Това заяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб министър-председателят Бойко Борисов.

Той заяви, че вчера е бил много по-оптимистично настроен, но след информацията за разпространението на новия щам, която получил от главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от директорите на болниците, становището му рязко се е променило.

Борисов дори разкри, че се е стигнало до "караници" между министрите на социалната политика, икономиката и образованието и представителите на медицинския щаб.


"Въпреки месеците локдаун, който е въведен от месеци в държави като Великобиртания, Нидерландия и Испания, броят на заразените продължава да се повишава, а също и починалите. Компромисът, който можем да направим, е единствено в сферата на образованието", заяви Борисов.

По думите му засега може да се мисли за реда, по който и големите ученици от 5 до 12 клас да започнат да се връщат към присъственото обучение.

По отношение на заведенията и ресторантите, премиерът коментира, че ще се следи внимателно развитието на ситуацията до 31 януари и ако положителните тенденции на спад на смъртността и заболяемостта у нас се запазят, да се мисли за вариант, при който те да могат да работят, макар и при ограничен капацитет.

"Прави впечатление, че от близо 30 000 души в този бранш, 6300 са подали заявления за подпомагане. Вие си направете изводите какво означава това. За нас приоритет са не собствениците, а служителите на тези заведения. За съжаление една голяма част от тях работят в сивия сектор и не могат да разчитат на подкрепа от държавата", каза още Борисов.

По думите му разпространението на новия щам на COVID-19 и синхронизирането на работата по осигуряването на ваксини ще са сред основните теми на днешната среща на върха на лидерите от ЕС.

Оптимизмът от днешните показатели беше много рязко опроверган от лекарите.

На срещата на всички здравни инспектори в Европа, а днес на срещата на ръководителите на държавите от ЕС също ще бъде на тази тема.

"Довечера ще видим и колегите в ЕВропа какво ще кажат. Напрежението расте, защото хората там от много време са затворени по домовете си.  Преставете си какво ще стане, ако днес обявим вечерен час, какъвто има в много европейски държави? Ние засега сме като "оазисче" от гледна точка на мерките и постигнатите резултати. Рискът е този оптимизъм да ни накара да отпуснем рязко мерките, да се стигне до нарастване на заболяемостта, което да не може да се овладее", коментира премиерът.

Той припомни, че само вчера във Великобритания са регистрирани над 1500 нови жертви на коронавируса.

"Въпреки стриктното спазване на мерките в тези държави, има огромен ръст на заболяемостта и претоварване на здравните системи. Ние в България максимално щадим психическото и физическото здраве на хората", заяви Борисов.

По думите му удължаването на мерките и след 31 януари у нас би означавало близо 100 милиона лева допълнително от бюджета.

"Това са пари, които се дават за неработещ бизнес.  Спасяваме работни места, но като държава нямаме повишение на брутния вътрешен продукт. Заводите и предприятията работят, което едно голямо предимство на България. Ние успяваме да задържим и най-ниския бюджетен дефицит в ЕС и имаме най-ниския външен дълг", припомни Борисов.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg