Борисов оптимист, че еврото ще бъде спасено

1633
Борисов оптимист, че еврото ще бъде спасено

Оптимист съм, че всички разбират, че най-лошото ни разбирателство ще бъде по-добро от това да не се разберем, заяви премиерът Бойко Борисов преди Европейския съвет, който обсъжда стабилизирането на еврозоната.

Премиерът коментира темата пред български журналисти в Брюксел, преди да се присъедини към вечерята на държавните и правителствените ръководители от ЕС, давана от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, съобщи БТА.

Борисов посочи, че нашата страна подкрепя предложението на Ромпой за промени на протокол 12 от Лисабонския договор, тъй като промени на самия договор биха изисквали дълъг процес на ратификация, а финансовите пазари не биха чакали толкова.

Според премиера, във всички случаи ще се намери механизъм за защита на еврото, защото това е утвърдена валута и е подкрепена много по-добре от други валути с изработена продукция зад нея.
На въпрос дали България запазва плановете си за влизане в еврозоната той отговори, че ще се присъединим към зоната, когато там "си уредят начините и принципите, които ние и в момента прилагаме". Борисов изрази мнение, че рано или късно всички държави в Европа ще имат единна валута.

Рецептите, които дадох, една по една започват да се случват - още от половин или една година говорим, че в конституциите на държавите трябва да бъде заложен три процента дефицит, отбеляза Борисов. По неговите думи опозицията у нас тогава е протестирала, а сега цяла Европа говори за това т.нар. "златно правило" за фиксиране на бюджетния дефицит до посочената стойност и на външния дълг до 60 процента от брутния вътрешен продукт. Той отбеляза, че проблемът на Европа е в огромния дефицит и огромния външен дълг, да се харчи повече от произведеното.

Ние сме за Европа, която поощрява страните, чиито народи полагат усилия, както и за автоматични санкции от страна на Европейската комисия към всеки, който премине 3-процентния дефицит, заяви премиерът.

По неговите думи всяка нация трябва да преболедува това, което е направила през годините, ако е харчила повече, ако е взимала големи кредити и се е задължавала, сега трябва да се ограничава и да си реши проблема сама. Против съм непрекъснато да се тича и да се искат пари, главно от Германия и там да работят повече от всички останали, заяви Борисов. Той добави, че подкрепя идеята за единна Европа, но на отговорните страни.

Премиерът отбеляза, че на срещата на Европейската народна партия в Марсилия е направил сериозно изказване, че трябва дисциплина.

Президентът Георги Първанов само преди година призоваваше да повишим дефицита, а видяхте държавите, които се подведоха по подобна политика, докъде се докараха - Гърция, Португалия, Ирландия, а за съжаление вече и някои от големите държави, допълни Борисов.

Премиерът заяви, че подкрепя идеята за създаването на европейска кредитна агенция. Той коментира, че такава агенция би дала сходни данни с тези от съществуващите досега агенции за кредитен рейтинг, защото обратното би било да се дават лъжливи сведения за замазване на очите на хората.

Ако е сериозна агенция, ще даде резултатите, които знаем всички, коментира той. Борисов изрази задоволство от работата на "Стандарт енд Пуърс", "Мудис" и "Фич", които повишават кредитния рейтинг на нашата страна, защото виждат това, което се прави.

Премиерът изрази намерение да постави пред Европейския съвет въпроса България и други държави с много добри показатели да бъдат толерирани с по-малко съфинансиране по европейските проекти. По повод залегналото в дневния ред на заседанието обсъждане на темата за разширяването на Шенген, Борисов заяви, че се надява на бързо решение.
 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg