Борисов: Плащанията по европейските фондове ще нараснат

777
Борисов: Плащанията по европейските фондове ще нараснат

Управлението на средствата по оперативните програми и кохезионния фонд на ЕС продължава да бъде един от основните приоритети в работата на българското правителство. Това каза от трибуната в пленарна зала министър-председателят Бойко Борисов, който представи доклад участието на България в процеса на вземане на решения в рамките на Белгийското председателство на ЕС и отчет за изпълнението.

Министър-председателят посочи, че общата стойност на средствата по седемте оперативни програми е повече от 15 млрд. лв.

Към края на декември 2010 г. у нас са договорени проекти на стойност 5.8 млрд. лв., което представлява 36.7% от разполагаемия бюджет, а реалните плащания към бенефициентите са в размер на 1.98 млрд. лв. или над 10% от бюджета на оперативните програми.

През второто шестмесечие на 2010 година са обявени 38 процедури за набиране на проектни предложения на обща стойност 1.760 млрд. лв. За целия период са сключени 478 нови договора на стойност 1.170 млрд.. лв., а реалните плащания са 486 млн. лв.

Планирали сме през първата половина на 2011 година да бъдат обявени общо 64 нови процедури и да бъдат сключени нови договори на стойност над 1.5 млрд. лв.

Очакванията са през първата половина на годината плащанията да нараснат със 780 млн. лв. - до близо 2.500 млрд. лв. или 15% от предоставените средства.

Правителството на ГЕРБ ще продължи да действа като активен и надежден партньор, изпълняващ своите ангажименти.

По време на Белгийското председателство беше решен проблемът за техническото включване към Шенгенската информационна система като тези условия за провеждане на оценката за готовността на България и Румъния, бяха осигурени условия за провеждане на мисията за оценка по Шенген. В спешен порядък бяха предприети последващи действия за изпълняване на препоръките в докладите на оценъчните мисии.


Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg