Борисов: Предложих на Путин да го заведа на Белене

1369
Борисов: Предложих на Путин да го заведа на Белене

Премиерът Бойко Борисов представи пред депутатите мерките, предприети от правителството за диверсификация на енергийните доставки за България.

Борисов каза, че по темата за доставка на руски газ е водил разговори с Русия и нейния премиер Путин. В тези разговори не е казано, че ако не изпълним другите проекти, ще ни оставят на студено, каза Борисов на въпрос на Синята коалиция дали Русия обвързва доставките на газ с проекта АЕЦ „Белене".

За разговорите с руския премиер Владимир Путин, Борисов каза: Имахме няколко много тежки разговори с него, но мисля, че той разбра - относно „Бургас - Александруполис", той не е изгоден за България и се съгласихме, че екологичната оценка е най-важна. Предложих на Путин да го заведа на „Белене" да види какъв гьол има там и какво сме заварили", каза още премиерът.

Много трудни бяха преговорите за доставките на газ, но мисля, че те вървят към успех, каза Борисов. Газовото находище и концесията на „Мелроуз" и това, което добиваме като газ от Черно море е една от стъпките в тази насока - диверсификацията.

Работим много активно с всички, които предлагат технологии и работят в посока за проекта за ядрена енергия, доставка на ядрено гориво, изграждане на хранилище за отработено ядрено гориво. Подписахме с най-голямата френска компания „Арева", ще се подпише и с „Уестингхаус", каза Борисов. Френски газ няма да доставяме.

„Уестингхаус" ще доставя на България ядрено гориво.

Днес сутринта имах разговори с „Уестингхаус", които доставят гориво за Украйна - за някои от техните реактори. Следобед с тях ще подпишем споразумение, подобно на това с „Арева", най-голямата френска компания. От следващите години - не само съхранението, а и доставките на ядрено гориво ще бъдат диверсифицирани, каза Борисов.

Преди една седмица изградихме хранилище и го пуснахме в експлоатация в „Козлодуй" за 50 години за съхранение на отработеното ядрено гориво, припомни Борисов.

Газовите договори са чисто търговски договори. Руската страна има нужда да продава своя газ и да получава пари за това. Като член на ЕС и НАТО, България е защитена в много голяма степен от преднамерени действия.

В Брюксел за „Южен поток" се води дълъг разговор с цел недопускане на подобни действия срещу друга държава, увери Борисов. По думите му - Европейската комисия ще участва активно във всичките ни преговори за „Южен поток", както и в преговорите, които ще се водят за в бъдеще.

Преди два дни в Брюксел еврокомисарят Йотингер и цялата дирекция, министър Трайков, и отговорникът от руска страна - Шматко за „Южен поток" договориха - вече Европейската комисия да преговаря с руската страна по „Южен поток".

Особено важно за нас е реализацията на проекта за изграждане на газопровод България - Гърция, каза Борисов. Надявам се в кратки срокове да се наваксат сроковете за реализиране на проектите.

Запитването отправено от Синята коалиция към Борисов беше следното: „Няма построена нито една междусистемна връзка със съседните страни на България. Няма построено второ находище на природен газ в Галата - няма реализирани, дори - подписани проекти за доставки на компресиран газ или на втечнен природен газ. Не е започнало разработването на находището на шистов газ в Добруджа. Нямаме договори за доставка на газ дори от монополиста „Газпром".

Имаме сведения, че руската страна иска да пакетира този договор с друг, неизгоден договор за страната ни - договора за АЕЦ „Белене". Какво предприехте за противодействие на тази заплаха за страната, анализирахте ли заплахите от враждебни действия на Русия, взехте ли мерки за намаляване на зависимостта на страната,

В пленарна зала е посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас