Борисов: Приветстваме истинските инвеститори

1801
Борисов: Приветстваме истинските инвеститори

Приветстваме истинските инвеститори, които действително влагат пари и разкриват работни места, а не тези, които са дошли да ограбват. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при официалното откриване на водноелектрическата централа /ВЕЦ/ "Калето" край Мездра.

Той преряза лентата на новото съоръжение заедно със собственика на централата Тони Йорданов. Гости на събитието бяха министрите на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков, и на труда и социалната политика - Тотю Младенов, областният управител на Враца Пепа Владимирова, народни представители от ГЕРБ, кметовете на Мездра и Враца - Иван Аспарухов и Костадин Шахов.

Премиерът каза, че държавата ще поддържа сериозните инвеститори. Той направи сравнение между инвестицията във ВЕЦ "Калето" от 15 милиона лева за приблизително 3,4 мегавата мощност, като посочи, че тя е българска, и тази в "Цанков камък". По думите му в последната за 80 мегавата са вложени 1 милиард лева, което е "пладнешки обир".

Повод за думите на министър-председателя Бойко Борисов беше изказването на Йорданов при откриването на ВЕЦ. Той обясни трудностите, през които е преминало изграждането на централата от 2006 г., като отбеляза, че само за издаване на разрешително за водоползване е трябвало да чака повече от година.

Премиерът Борисов отбеляза, че така е било досега при предишното правителство, но вече са предприети мерки с увеличаването на правомощията на областния управител. Той посочи, че областните управители трябва да действат заедно с инвеститорите и държавата, за да улесняват работата им.

Ако все още някъде има останали неща от миналото, винаги може да се обърнете към мен, за да ги оправим, обърна се Борисов към Йорданов. Той отбеляза, че е радващо, че през април тази година инвестициите в страната са повече от същия месец на предходната година.

Пред журналисти министър-председателят съобщи, че в понеделник ще бъде "пуснат" търгът за разширението на регионалното депо за твърди битови отпадъци на общините Враца и Мездра и за изграждането на инсталация за тяхната сепарация. За обекта са предвидени пет милиона лева, уточни Бойко Борисов.

Министър-председателят пристигна за откриването на ВЕЦ "Калето" около 12.30 часа. След водосвета, отслужен от Траянополския епископ Киприан - викарий на Врачанската митрополия, той преряза лентата и разгледа новата електрическа централа, изградена на река Искър. Бойко Борисов пусна символично турбините на ВЕЦ "Калето".

Централата е от деривационен тип с два прохода за риба, съобщи председателят на Съвета на директорите Цанко Петков. Мощността й е 3,4 мегаватчаса или 16-18 000 мегавата годишно производство на екологично чиста електроенергия. Бентът на централата е висок 8,5 метра, а дължината на деривационния канал е 1300 метра. Сградата на централата е с обща площ 300 квадратни метра, изграден е и 300-метров канал за изтичане на водите.

Двете турбини са китайско производство. В централата ще работят постоянно 18 души. Общата стойност на инвестициите е приблизително 15 милиона лева, отбеляза Петков. Той допълни, че от действителното пускане в експлоатация на централата през февруари до момента са произведени 7 милиона киловатчаса електроенергия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg