Борисов: Ремонтите в София вървят по график

444
Борисов: Ремонтите в София вървят по график

Кметът на София Бойко Борисов инспектира днес хода на ремонтните работи в София, съобщиха от пресслужбата на Столичен общински съвет. По време на обиколката кметът уточни пред журналисти, че ремонтите вървят по график и всички започнати големи строителни обекти ще приключат до средата на септември.

Приключи ремонтът на моста на река Владайска при кръстовището на бул. „Сливница” и ул. „Г. С. Раковски”.  Мостът е построен през първата половина на миналия век и поради липсата на поддръжка бе с редица изхабени и повредени елементи. Някои от носещите елементи бяха с намалена носимоспособност и целта на ремонтните дейности бе усилването им, възстановяването и санирането на всички части на съоръжението и подобряването на експлоатационните му качества.

Ремонтът бе извършен от „СК 13 Трансстрой” АД, като стойността му заедно с проектирането е около 350 000 лв.

Ремонтните работи включваха усилване на носещата армировка на главните греди чрез въглеродни нишки; изграждане на нова армирана пътна плоча, монтаж на нови отводнители; нова хидроизолация, подмяна на настилката и тротоарите, ремонт на парапета и нова еластична ограда.

Това е първия от поредицата мостове, които ще бъдат ремонтирани, след като повече от 20 години не са извършвани подобни ремонти и някои от съоръженията са в окаяно състояние. Има изготвени работни проекти и започват СМР и изграждането на 12 моста, а в процес на инженеринг и работно проектиране са още над 70 съоръжения, между които тези по булевардите Цариградско шосе, Брюксел, Хр.Колумб, Ботевградско шосе и Владимир Вазов, по Ломско шосе, Драган Цанков, надлез Надежда, моста при Захарна фабрика и др.

Реконструкцията на бул. „Сливница” обхваща цялостна подмяна на настилката, както на северното, така и на южното платно на булеварда и се извършва на два етапа. Освен това, се предвижда частичен ремонт на тротоарните настилки и скосяване на бордюрите им при главните кръстовища на ремонтираната отсечка, с цел постигане на така наречената „достъпна среда”.

Ремонтът на булевард „Сливница” е поверен на фирма „ГБС Инфраструктурно строителство”, която е спечелила търга обявен от страна на Столична община. Според графика на строителите преасфалтирането на северното платно ще се извърши от 01.08.08 до 15. 08. 08., след което ще се пристъпи към южното платно от 15.08.08. до 30. 08.08.

Интересен е фактът, че лентите по които преминава градския транспорт, както и участъците на главните кръстовища, в които натоварването е най – голямо ще бъдат подсилени с полагане на високоякостен геотекстил. Технологията гарантира идеална настилка, без появата на деформации дори и при наличието на тежко и интензивно движение, каквото се наблюдава в тази част на столицата. Геотекстилните мрежи се полагат между основата и настилката на пътя и служат като съобразна армировка поемаща опънните напрежения в конструкцията.

Преасфалтиране на бул.”Данаил Николаев” от Сточна гара до бул. „Ситняково” се извършва по програмата на Столична община за рехабилитация на главни пътни артерии.

Предвидено е фрезоване на съществуващата настилка, частично усилване на пътната конструкция на местата с ниска носимоспособност и преасфалтиране. Подмяна на бордюрите ще бъде извършено само от страна на застрояването по двете платна, без бордюрите по разделителната ивица. Тротоарите ще бъдат реконструирани след подмяна на уличното осветление. Обектът се изпълнява на два етапа .

Обектът е на стойност 2 832 401.34 лв. с ДДС. Строителството се реализира от „Пътстрой 92” АД. Към настоящия момент СМР са в график. Срокът за предаване на обекта е 13.09.2008г.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg